Jihadisten hebben volgens lokale autoriteiten 14 mensen gedood in Oost-Congo. In de regio woedt tegelijkertijd een dodelijke Ebola-uitbraak.

De aanval vond vrijdag plaats in het dorp Kukutama, in de regio Noord-Kivu. Er vielen 14 slachtoffers. Volgens de lokale autoriteiten werden vele van de slachtoffers in stukken gehakt of onthoofd. Enkele dagen geleden vielen minstens 19 doden bij een andere aanval.

Jihadisten gelieerd aan Islamitische Staat?

Intussen vielen al 100 doden sinds het Congolese leger een offensief begon tegen de ‘Geallieerde Democratische Krachten’ (ADF), een jihadistische groepering die zich ophoudt in grensstreek met Oeganda. “Terwijl het leger zijn best doet om de ADF-rebellie te neutraliseren, jagen de rebellen op weerloze burgers als wraak”, zegt een lokaal bestuurder.

De salafistisch-jihadistische ADF opereert al meer dan twee decennia langs de grens tussen Congo en Oeganda. De Islamitische Staat (IS) eist sinds dit jaar ook verschillende aanvallen in het gebied op. ADF heeft nooit openbaar trouw gezworen aan IS, maar volgens ooggetuigen in het gebied zijn de aanvallen die door IS werden opgeëist wel degelijk het werk van ADF.

Het gebied wordt ondertussen getroffen door de zwaarste Ebola-epidemie die Congo ooit heeft gekend. Geweld tegen hulpverleners is er schering en inslag. De meeste internationale organisaties trokken hun hulpverleners terug. Er vielen sinds augustus 2018 2.200 doden door de epidemie.