Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) – aanvankelijk nog kandidaat-premier toen N-VA-voorzitter Bart De Wever kandidaat-minister-president was – heeft fel uitgehaald naar de PS in respons op de bijtende kritiek van ex-informateur Paul Magnette (PS). Eerder zei Magnette dat de N-VA “gevaarlijk” was. “Ik denk dat je zijn uitspraken moet decoderen als: ‘PS wil absoluut niet met N-VA regeren’.” Dat zei Jambon in reactie deze ochtend op Radio 1. De N-VA blijft wel federaal bereid om te praten en te regeren, maar dan moet er wel “eten en drinken in zitten voor de N-VA-achterban”.

Magnette ondermijnde donderdag duchtig de relatie tussen N-VA en de PS en de kansen op een paars-gele regering. Via RTBF liet hij weten dat “de N-VA een gevaarlijke partij voor België” is en dat De Wever er alles aan heeft gedaan om geen informateur te worden, want “hij wil geen verantwoordelijkheid nemen. Uit angst om informateur te worden heeft hij de beledigingen en provocaties opgevoerd”. Jambon reageerde deze ochtend sterk gepikeerd op deze uitspraken.

Magnette wil N-VA eruit duwen, beweert Jambon

“Wij zijn nu al heel de periode constructief geweest. Bart De Wever heeft de hand uitgestoken om de taak van informateur op zich te nemen”, zegt de minister-president. “Ik denk dat je de uitspraken van Magnette zo moet decoderen: de PS wil absoluut niet met N-VA regeren, zo lees ik dat. De PS moet dan maar bekijken of ze een andere coalitie op gang krijgen. Wij zijn bereid onze verantwoordelijkheid te nemen.”

Verder verklaart de Vlaams-nationalist ook de eerdere kritiek van De Wever over de paars-groene nota’s van Magnette. Daar was niets van de N-VA in te herkennen, stelt Jambon. “De evaluatie maken, kan pas als je onderhandeld hebt. Maar er moet natuurlijk nog wijn blijven nadat je er een scheutje water bij gedaan hebt”, klinkt het nog. “Als je de nota-Magnette bekijkt, dan wordt de factuur naar ondernemend Vlaanderen geschoven en zijn de baten voor het kiespubliek van de PS in Wallonië. […] Je wil voldoende elementen van je programma terugvinden die het de moeite waard maken om deel te nemen.”

N-VA wil wel nog werken aan paars-geel, maar iedereen ziet kans klein

Jambon geeft het echter nog niet op en verklaart zijn partij bereid om terug aan de tafel te gaan zitten om paars-geel te depanneren. Maar “er is geen eenvoudige formule, maar we zijn wel bereid om te onderhandelen en te kijken of er een akkoord kan gemaakt worden waar voldoende eten en drinken in zit voor de N-VA-achterban.” 

Pieter De Crem, uittredend minister van Binnenlandse Zaken voor CD&V, zei hierna nog dat N-VA met dubbele standaarden werkt. “De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet”, aldus De Crem, eveneens op Radio 1. “Ze verwijten elkaar dezelfde zaken, of het nu in de taal van Vondel of in die van Molière is.” Opmerkelijk, want de CD&V stond er in de eindfase van het Magnette-formateursschap er nog op dat N-VA de informateursrol opnam.