“We hadden perfect onderhandelingen kunnen opstarten voor een regeerakkoord”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) over de ‘onderhandelingen’ met het Vlaams Belang deze zomer. Dat de gesprekken tussen de twee V-partijen uiteindelijk mislukten, betreurt de ‘MP’. “We hadden kunnen kijken wat ze waard waren”, klinkt het in een interview met Gazet Van Antwerpen. 

Als kopman van de Zweedse ploeg moet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) opboksen tegen een sterke oppositie aan de rechterzijde. Het rechts-nationalistische Vlaams Belang groeide fors bij de verkiezingen van 26 mei en is gesterkt door een recente peiling. De twee V-partijen – N-VA en VB – ‘onderhandelden’ deze zomer voor de vorming van een Vlaamse regering, maar die gesprekken mislukten. Toenmalig informateur Bart De Wever (N-VA) kon geen noodzakelijke derde partner mee aan boord krijgen. 

Jambon: “Met iemand als Tom Van Grieken kunnen we praten”

“De kaarten liggen bijzonder gunstig voor Vlaams Belang”, stelt Jambon zaterdag in een interview met Gazet Van Antwerpen. “En dan heeft het nog de luxe van te kunnen voorstellen wat het maar wil. Vlaams Belang heeft toch niet de verantwoordelijkheid om het uit te voeren.” De Vlaamse ‘MP’ zag wel ruimte voor een regeerakkoord tussen de twee rechtse partijen en betreurt dat de gesprekken uiteindelijk op niets uitdraaiden. “We hadden perfect de onderhandelingen kunnen opstarten voor een regeerakkoord. Of we dat hadden bereikt, weet ik niet”, stelt hij. “Hoeveel water zouden ze in de wijn hebben gedaan? We hebben het hen veel te makkelijk gemaakt.”

Dat de gesprekken tussen de V-partijen evenwel gedoemd waren om te mislukken, had ook te maken met het feit dat ze geen meerderheid hadden. Geen enkele andere partij wilde als derde partner mee het ‘cordon sanitaire’ doorbreken. Jambon laat wel uitschijnen in de toekomst opnieuw rond de tafel te willen zitten met het Vlaams Belang. “Met iemand als Tom Van Grieken kunnen we praten”, klinkt het bij de N-VA’er die nog een boodschap heeft voor de VB-voorzitter: “Als ze bij het discours van Dewinter of Van Langenhove blijven, kunnen we waarschijnlijk geen akkoord maken.”