De terreurorganisatie ‘Islamitische Staat uit de West Afrikaanse Provincie’ (ISWAP) heeft op kerstdag 11 gijzelaars vermoord in Nigeria. Ze beweert dat dit een wraakactie was voor de dood van hun leiders, waaronder Abu Bakr al-Baghdadi en Abul-Hasan Al-Muhajir. De slachtoffers waren voornamelijk christenen.

Woensdag is er een video opgedoken waarin 13 gevangenen te zien zijn, waarvan 10 christenen en 3 moslims. Volgens de lokale media zijn 2 moslims gespaard gebleven. De identiteit van de gevangenen werd begin deze maand bevestigd op een video die verstuurd werd naar de Nigeriaanse President Muhammadu Buhari, en naar de leiding van de Christian Association of Nigeria (CAN). Die laatste was aan het onderhandelen over de vrijlating van de gijzelaars.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, betuigde zijn medeleven via zijn woordvoerder Stephane Dujarric in een verklaring: “De secretaris-generaal maakt zich ernstig zorgen over berichten dat er burgers zijn geëxecuteerd en dat er anderen zijn ontvoerd door gewapende groeperingen in het noorden van de deelstaat Borno, in het noordoosten van Nigeria”.

Hij betuigde zijn diepste medeleven aan de families van de slachtoffers en herhaalt dat de Verenigde Naties solidair zijn met het volk en de regering van Nigeria.

Golf van geweld

De moordpartij maakt deel uit van een bredere golf van jihadistisch geweld die Nigeria overspoelt. Het land wordt geplaagd door de aanwezigheid van Boko Haram en de ISWAP. Die islamistische organisaties voeren geregeld aanvallen uit op christelijke gemeenschappen. Op kerstavond nog werden er 7 mensen vermoord en een jong meisje ontvoerd. In 2019 werden meer dan 1000 christenen vermoord.