De Britse supermarktreus Tesco zet de samenwerking met een Chinese leverancier stop, nadat een meisje een kerstkaart vond waarin geschreven stond dat de kaart was ingepakt door buitenlandse gevangenen.

De Britse krant The Sunday Times bracht het nieuws dat de 6-jarige Florence Widdicombe een geschreven bericht in haar kerstkaart van Tesco vond. “We zijn buitenlandse gevangenen in Shanghai Qingpu gevangenis China. Gedwongen om tegen onze wil te werken. Help ons alstublieft en breng mensenrechtenorganisatie op de hoogte. Gebruik de link om contact op te nemen met meneer Peter Humphrey”, stond in de kaart te lezen.

Tesco zet samenwerking met Chinese leverancier kerstkaart stop

Supermarktreus Tesco is de grootste winkelketen in het Verenigd-Koninkrijk. Het bedrijf doneert jaarlijks zo’n 350.000 euro aan goede doelen uit de verkoop van kerstkaarten. Zondag schortte Tesco de samenwerking met de Chinese leverancier van de kaarten op. 

“We verafschuwen het gebruik van gevangenisarbeid en zouden het nooit toestaan in onze bevoorradingsketen. We waren geschokt door deze beschuldigingen en schorsten de fabriek waar deze kaarten worden geproduceerd onmiddellijk op en startten een onderzoek. We hebben deze kaarten ook uit de verkoop gehaald terwijl we de zaak onderzoeken”, aldus een woordvoerder van Tesco.

Peter Humphrey zat zelf in Chinese cel

De Peter Humphrey waar naar verwezen wordt is een voormalig journalist en bedrijfsfraude-onderzoeker. Humphrey en zijn Amerikaanse vrouw Yu Yingzeng werden in 2014 in China veroordeeld voor het illegaal verkrijgen en doorverkopen van privégegevens van Chinese burgers. Het echtpaar zat een tijd in de Chinese gevangenis en werd in 2015 gedeporteerd.

Humphrey zegt er niet aan te “twijfelen dat het Qingpu-gevangenen zijn die mij kenden voor mijn vrijlating in juni 2015 uit de gevangeniswaar ik 23 maanden heb doorgebracht”.