Griekenland is niet opgezet met een maritiem akkoord dat recent tussen Turkije en een van de Libische regeringen werd gesloten. Het akkoord brengt een zeecorridor tussen Turkije en Libië tot stand in de Middellandse Zee. Ook de EU is niet opgezet met de plannen.

Aanleiding voor het conflict is een maritiem akkoord dat recent tussen Turkije en Libië werd gesloten. Het memorandum brengt een zeecorridor tussen Turkije en Libië tot stand in de Middellandse Zee. Volgens de Griekse regering doorkruist deze de Griekse territoriale wateren. Zo zou de corridor wel erg dicht langs enkele Griekse eilanden passeren.

Blokkeren van gaspijpleidingen in Middellandse Zee

Vorige week heeft de Griekse regering regering de Libische ambassadeur uitgezet. Ook de Europese Unie veroordeelt het akkoord. “Het memorandum […] over de afbakening van de maritieme rechtsgebieden in de Middellandse Zee schendt de soevereine rechten van derde landen, is niet in overeenstemming met het zeerecht en kan geen juridische gevolgen hebben voor derde landen”, klinkt het. “De Europese Raad bevestigt ondubbelzinnig zijn solidariteit met Griekenland en Cyprus in verband met deze acties van Turkije.”

De Europese landen vrezen daarnaast dat de zeecorridor toekomstige olie- of gaspijpleidingen vanuit landen in het Oosten van de Middellandse Zee – zoals Egypte, Cyprus, Israël – kan blokkeren. De Griekse regering wil het geschil zo veel mogelijk “internationaliseren” om de druk op Ankara op te voeren.

Voorts maakt het akkoord de complexe situatie in Libië nog gevaarlijker. De Libische parlementsvoorzitter Aguila Saleh Issa veroordeeld het akkoord tussen Turkije en de regering in Tripoli. Issa en zijn parlement zijn gelieerd aan generaal Khalifa Haftar, die het oosten van het land controleert en strijdt tegen de internationaal erkende regering in Tripoli. Turkije stelde reeds voor om troepen te sturen om de regering in Tripoli te steunen.