Betogers in Hongkong betuigden het afgelopen weekend hun “dankbaarheid” aan de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.), omwille van Amerikaanse wetgeving die de mensenrechten in de stad moeten vrijwaren.

Het afgelopen weekend werd opnieuw betoogd in Hongkong. In een van die manifestaties werd “dankbaarheid” getoond voor de Amerikaanse steun voor de betogingen. Enkele honderden betogers – velen onder hen senioren – trokken naar het Amerikaanse consulaat in de stad. Daarbij droegen ze Amerikaanse vlaggen en t-shirts, petten, spandoeken of afbeeldingen die op een of andere manier naar de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) verwezen.

“Dank u, president Trump”

Op een van de spandoeken stond: “President Trump, bevrijd alstublieft Hongkong”. “Dank u, president Trump, voor dit grote geschenk aan Hongkong en God zegene Amerika”, zei een deelnemer met een microfoon aan de aanvang van de mars.

Trump ondertekende vorige week wetgeving van het Amerikaanse Congres die de betogers in Hongkong steunt. De wetgeving heeft tot doel de mensenrechten in Hongkong te vrijwaren. Beijing reageerde woedend op het initiatief. Ook op twee andere plaatsen in de stad werd betoogd. De politie dreef de betogers uiteen met traangas. Daarmee kwam een eind aan de korte rust die na enkele heftige weken in Hongkong gold  

De betogingen in Hongkong houden al 6 maanden aan en waren aanvankelijk gericht tegen een controversieel wetsvoorstel, dat uitleveringen aan het Chinese vasteland zou mogelijk maken. De betogers zijn ook boos over de groeiende Chinese aantasting van de vrijheden van de voormalige Britse kolonie. Daarnaast willen ze meer democratie.