Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V), het bijna-iconisch boegbeeld van de rechterflank in zijn partij, graaft onmiddellijk de strijdbijl terug op tegen een linkse federale regering. Dit nadat zijn kersverse partijvoorzitter Joachim Coens en evenzeer recent benoemde partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) tot informateurs zijn benoemd door de koning ter vervanging van PS-voorzitter Paul Magnette. Bogaert zal “elke lijn” van een paars-groen verhaal “superkritisch te bekijken”, want “paars-groen is de pest en cholera samen”. Dat beweerde hij op Radio 1 deze ochtend.

Bogaert is blij dat paars-geel “terug in de match” zit, klinkt het nog. “Het is de piste die de Vlaamse verkiezingsuitslag het meest reflecteert.” Niet iedereen is echter zeker over dat verhaal. Politiek journalist Bart Brinckman (De Standaard) liet dinsdagavond ook al zijn twijfels horen in De Afspraak over de werkelijke slaagkansen van een paars-gele reanimatiepoging, nu paars-groen al een flink momentum heeft beleefd onder Magnette.

Bogaert heeft “klavertje vijf” om paars-geel te depanneren

Bogaert wenst echter de paars-gele piste meer energie te geven door het debat te ‘de-ideologiseren’. Daarvoor heeft hij een “klavertje vijf” achter de hand, zo vertelt hij. Dit rond thema’s waarbij PS en N-VA de “strijdbijl wat kunnen begraven”. Die voorstellen zouden gaan over de pensioenen, begeleiding van werklozen, de SWT-regeling (het vroegere brugpensioen) en het minimumloon. 

Bogaerts uitspraken vallen echter niet bij iedereen in goeie aarde. Coens heeft immers beloofd om met iedereen te praten en dus ook nog paars-groen als mogelijkheid te beschouwen. De centrumlinkse sp.a – die haar borst al nat maakt voor een linkse paars-groene regering – is dan ook weinig tevreden met de demarche van Bogaert. Oud-voorzitter John Crombez (sp.a) zegt zo in een bijtende tweet dat CD&V na zes maanden “helemaal klaar is voor een constructieve zoektocht naar een oplossing om het land te besturen”, zo luidt het sarcastisch. “Man, toch.”

Wat het nu ook zal worden – paars-geel of paars-groen, de federale regeringsdeelname van CD&V lijkt verzekerd.