Hendrik Bogaert heeft vanmorgen bij het RTBF-programma Matin Première gereageerd op de felle uitlatingen van Rudy Demotte. Die laatste verklaarde gisteren dat een samenwerking tussen PS en N-VA geen optie is: “De informateurs verliezen hun tijd”. Volgens Bogaert zijn zo’n uitlatingen “contraproductief“. Dat brengt Le Soir.

Aanleiding van het gesprek was de peiling van afgelopen week. Die toonde aan dat de Vlaams-nationalistische familie de wind in de zeilen heeft. Vooral de spectaculaire vooruitgang van het Vlaams Belang baart in Franstalig België opzien.

Sterk Vlaams Belang

Volgens Hendrik Bogaert is dat des te meer een reden om de N-VA niet zomaar te dumpen. “We hangen niet vast aan de N-VA, maar er is ook geen cordon sanitaire rond die partij. Een ambitie van die twee partijen om samen te werken zou pas de alarmbellen moeten doen afgaan.” Daarom besluit het West-Vlaamse Kamerlid: “Als ik Franstalig was, wilde ik N-VA in de regering.”

Over Rudy Demotte, die samenwerking met de N-VA a priori uitsluit, zei Bogaert dat hij “niet erg gecharmeerd was door die uitspraak. Dat helpt ons niet vooruit, het is misschien zelfs contraproductief. Dat plaatst ons onder druk en geeft mensen de indruk dat bepaalde partijen kunnen beslissen over alles in dit land.” Een niet mis te verstane boodschap naar de demarche van de PS. 

Gisteren had Hendrik Bogaert ook al gereageerd tegen de PS op Twitter. Daar zei hij dat de informateurs, Joachim Coens (CD&V) en Bouchez (MR) hun werk moeten kunnen doen.