Hallucinante beelden vanuit Zwijndrecht deze ochtend. Een tiental illegale transitmigranten sprong er op de E17 uit een koelwagen en stak de snelweg over. Een autobestuurder kon het knotsgekke en levensgevaarlijke tafereel filmen. Het nieuws werd inmiddels ook opgepikt door Het Laatste Nieuws.

De geviseerde koelwagen was van een Spaanse firma: FrioNature uit Almeria. Hoe de illegalen aan boord geraakten is niet duidelijk. Ze waren echter wel goed voorbereid en voorzien van bagage en dekens, om zich warm te houden. De transitmigranten hadden enkele dozen weggesmeten en zich in de holte verborgen die hierdoor vrijkwam. Allicht zal de trucker een verdacht geluid gehoord hebben en daarom op de pechstrook gestopt zijn.

‘Transitmigranten’: Halsbrekende toeren en gevaarlijke incidenten met illegalen dagelijkse kost

Wanneer de chauffeur de laadruimte opende, stoven er ineens 10 illegalen uit. De transitmigranten vluchtten alle kanten uit, waarbij sommigen ook de snelweg overstaken, wat levensgevaarlijk is. Het verkeer ging echter wel eerder traag, want zo’n oversteek kan vergemakkelijken. De politie kwam nog ter plaatse met verschillende ploegen, zowel van de lokale als de federale politie, maar zij konden niemand meer vatten. De beelden zijn hier te bekijken.

Dergelijke incidenten komen bijna dagelijks voor in België. Asielzoekers horen conform de Dublinverordening asiel aan te vragen in het eerste EU-land dat men betreedt, maar transitmigranten houden zich niet aan deze regels. Zij zijn dan ook veelal niet afkomst uit landen in oorlog, maar van Zwart-Afrika. Het gaat doorgaans dan ook om gelukzoekers in plaats van vluchtelingen. Het VK is dan hun gewenste bestemming. Bovendien zijn de transitmigranten veelal fanatiek vastberaden om hun bestemming te bereiken. Zo zetten ze geregeld geweld in tegen agenten of truckers die hen proberen tegen te houden. Anderen halen dan weer halsbrekende toeren uit om langs hoge bruggen of touwen aan boord van een schip te geraken in de haven van Zeebrugge.

Lees ook:

Burgemeester Brugge trekt aan alarmbel: Stijgend aantal illegalen