Louis Verhofstadtzoon van – werd nipt verkozen tot het bestuur van Jong VLD Gent. Eerder werd hij uit het niets verkozen als bestuurslid voor de onderafdeling Open Vld Gent-Centrum. Ondanks een magere score lijkt alles in stelling gezet om de jonge Gentenaar nu politiek te lanceren.

Vorige week mochten 61 Gentse leden en ereleden van de jongerenafdeling van Open Vld Gent gaan stemmen voor enkele functies binnen het bestuur. Opvallendste kandidaat daarbij was Louis Verhofstadt.

Louis Verhofstadt is 26 jaar oud, woont bij zijn ouders in het centrum van Gent en studeert fiscaliteit na eerdere mislukte rechten- en handelswetenschappenstudies. Hij wil na ‘dit moeilijk parcours’ zichzelf “eerst voldoende ontwikkelen als individu, ongeacht [de] familienaam”.

Veel Gentse liberalen vermoeden dat de Verhofstadt-telg nu wordt klaargestoomd om in 2024 een goeie plek op de Oost-Vlaamse (of Gentse) kieslijst in te nemen Mathias De Clercq, de linksliberale burgemeester van Gent – zelf kleinzoon van oud-minister wijlen Willy De Clercq, sprak zijn steun voor Louis al uit. 

Hakken over de sloot voor Louis Verhofstadt

De meerwaarde van die steun lijkt nu nogal beperkt te zijn geweest. Volgens insiders is Verhofstadt enkel maar verkozen dankzij de lijststem. Hij haalde maar 41 stemmen binnen van de 61 en kon dus een derde van de stemgerechtigden niet overtuigen.
Doorgaans zijn het ereleden en minder actieve leden die uit sympathie voor alle kandidaten stemmen. Deze keer bleken die stemmen noodzakelijk te zijn geweest om verkozen te raken.

De actieve jongerenleden lijken dus niet zo enthousiast over het nieuwgeboren politieke engagement van Verhofstadt junior. Zij bezien zijn bevoorrecht parcours, met geringe inspanningen van zijn kant, met lede ogen aan.

Nog opmerkelijk: Louis Verhofstadt zelf was afwezig op de verkiezingsactiviteit. Dit naar verluidt tot ongenoegen van kandidaat-voorzitter Sepp Tyvaert, die het loodje moest leggen tegen huidig voorzitter Jarno Vandevoorde