Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld/Renew Europe) wreef zich al in de handjes. Het zag er naar uit dat de Belgische oud-premier de leiding zou krijgen van de prestigieuze ‘Conferentie over de toekomst van Europa’. Maar die jobzekerheid is van de baan, de Europese socialisten sturen nu openlijk een andere kandidaat naar voren: David Sassoli, de huidige voorzitter van het Europees Parlement (EP). Dat rapporteert VRT NWS. Ironisch, want eerder greep Verhofstadt al naast diezelfde EP-functie.

In juli liet Frans president Emmanuel Macron (LREM/Renew Europe) weten dat er een ‘Conferentie over de toekomst van Europa’ zou komen, een instituut dat zou moeten nadenken over hoe Europese topjobs democratischer en transparanter zouden kunnen verdeeld worden, hoe de EP-verkiezingen meer engagerend te organiseren en dergelijke meer. Met enige ironie schoof Macron Verhofstadt naar voor om dit overlegorgaan te leiden, nadat Verhofstadt naast het EP-voorzitterschap greep en ook opzij werd geschoven als fractieleider binnen Renew Europe. Maar de Europese socialisten zien een andere toekomst voor ogen dan die van Macron.

Wordt Verhofstadt nu ‘gewoon’ EP-lid?

Gisteren zei de fractieleidster van de Europese sociaaldemocraten Iratxe Garcia via een persconferentie dat niemand anders dan David Sassoli – dus de huidige voorzitter van het Europees Parlement – de conferentie hoort te leiden. En bij de eigen liberale fractie van Verhofstadt – Renew Europe – valt thans te horen dat er nog niets is beslist. Verder is het te verwachten dat de ecologisten alleszins Renew Europe niet zomaar zullen steunen. Toen er andere topfuncties in het EP verdeeld werden, kreeg de groene fractie immers ook geen steun van de liberalen.

In juli zei Macron nog inzake deze topjobs dat “de werkmethoden en de benoemingsprocedure veranderd [moeten worden] over vijf jaar”. Zo moeten Europese beslissingen dichter bij de burger worden genomen en zou er – onder meer door transnationale lijsten – een sterkere band tussen de kiezer en de Europese Unie moeten komen, aldus Macron. Ook moet het middenveld van de Franse president meer worden betrokken. Het voorstel van om met transnationale lijsten te werken is echter controversieel. Zo is het nog maar de vraag of de gemiddelde Roemeen de – bijvoorbeeld – Franse lijsttrekker van een politieke partij kan verstaan en of dit de burger niet net meer vervreemd van het Europese project.