Time Magazine heeft de 16-jarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg uitgeroepen tot ‘Persoon van het Jaar 2019‘.

Time prijs Greta Thunberg voor het opstarten van campagne voor het klimaat die uitgroeide tot een wereldwijde beweging. Aanvankelijk spijbelde om voor het Zweedse Parlement te kamperen en daar actie te eisen voor tegen de klimaatverandering. Die actie kreeg ook in ons land navolging.

Vergelijkingen met Jeanne d’Arc

“In de 16 maanden die sindsdien zijn verstreken, heeft ze  staatshoofden bij de VN toegesproken, de paus ontmoet, gesproken met de Amerikaanse president en 4 miljoen mensen geïnspireerd om deel te nemen aan de wereldwijde klimaatstaking op 20 september 2019, in wat de grootste klimaatdemonstratie in de geschiedenis van de mensheid was”, schrijft Time Magazine.

“[Schrijfster] Margaret Atwood vergeleek haar met Jeanne d’Arc. Na het opmerken van een honderdvoudige toename van het gebruik ervan, noemden de lexicografen van Collins Dictionary Thunbergs baanbrekende idee, klimaatstaking, het woord van het jaar“, klinkt het verder.

“Ben niet graag de hele tijd in middelpunt van belangstelling”

Ondertussen is Thunberg aanwezig op de klimaatconferentie van Madrid. Daar verwijt ze de politici dat hoewel de stemmen van klimaatstakers worden gehoord, zij nog steeds niet genoeg actie ondernemen. 

“Het is niet meer nodig om naar ons te luisteren. Het zijn vooral mensen uit het zuiden van de wereld, vooral uit inheemse gemeenschappen, die hun verhaal moeten vertellen”, zei Thunberg, alvorens activisten uit Verenigde Staten, de Filippijnen, Rusland, Oeganda, Chili en de Marshalleilanden aan het woord te laten. Desondanks waren de meeste vragen aan Thunberg gericht. “Ze moeten niet eerder naar me luisteren dan anderen. Ik maak slechts een klein deel uit van een zeer grote beweging”, klinkt het.

“Het is absurd. Ik ben niet graag de hele tijd in het middelpunt van de belangstelling, maar het is positief”, zei ze tegen Aftonbladet.