Verwarring alom bij Open Vld. Na het paars-groene formatiemomentum onder ex-informateur Paul Magnette (PS) en de publieke onenigheid binnen Open Vld over de te volgen route, denkt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten nu aan uitstel van voorzittersverkiezingen binnen haar partij. Dat schrijft De Morgen. Die moeten in maart plaatsvinden, maar nu de formatierondes aanslepen, dreigen de twee processen elkaar te overlappen. Vervelend, want de achterban en heel wat mandatarissen zijn niet langer tevreden met de partijtop.

De tijd zit er bijna op voor Open Vld-kopvrouw Rutten. In maart moet haar opvolger aangeduid worden. Eind januari moeten de kandidaten zich hiervoor formeel aanmelden. Het grote struikelblok is echter dat er tegen dan hoogstwaarschijnlijk nog geen federale regering zal zijn. Rutten moet tot dan onderhandelen voor haar partij, terwijl er allerlei rivalen over haar schouder zullen meekijken en haar eventueel kunnen ondermijnen.

Wil Rutten alle obstakels – ook in haar eigen Open Vld – uit de weg om de macht en het premierschap te grijpen? De dobbelstenen liggen nog niet stil

En dat ziet Rutten niet zitten, want dit zou weinig bevorderlijk zijn voor zowel de meer linksliberale koers van de huidige partijtop als de persoonlijke ambities van Rutten – meermaals werd al geopperd dat Rutten premier zou kunnen worden in zo’n linkse paars-groene regering die Magnette ontwierp. Enkele zwaargewichten binnen Open Vld steunen Rutten in haar oproep, merkt De Morgen ook op. Formeel is er echter nog geen keuze gemaakt: “Het partijbestuur moet de timing en de praktische organisatie van de verkiezingen nog bepalen”, klinkt het voorzichtig bij partijwoordvoerder Thomas Vanwing.

De voorlopige ‘deadline’ voor de interne verkiezingen binnen Open Vld ligt op 26 maart. Tenminste zes weken daarvoor moeten de kandidaturen en de campagne worden opgestart; dus ten laatste medio februari. De statuten laten echter uitstel toe: maximaal drie maanden. Oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) had zo in 2009 als interim-voorzitter de fakkel overgenomen van oud-partijvoorzitter Bart Somers na de nederlaag bij de verkiezingen in juni. De statuten bepaalden dat er in september 2009 al een definitieve opvolger moest gekozen worden, maar Verhofstadt stelde die verkiezing uit en pas half december van dat jaar werd Alexander De Croo verkozen als partijkopman.

Dezelfde zet ligt nu echter gevoelig, want de achterban mort. Tal van Open Vld-burgemeesters zitten enkele centimeters verwijderd van openlijke muiterij en ook in de Kamer wordt er geprotesteerd tegen een al te linkse regeringsdeelname. Als de partijtop doorzet met het uitstel, kan dat protest opnieuw ontvlammen. De top krijgt nu al het verwijt dat ze kiest voor de macht, terwijl ze de wil van de leden en het eigen partijprogramma wegwuift. Opmerkelijk: Kamerlid Egbert Lachaert (Open Vld) – symbolisch leider van de rechterflank in zijn partij – onthoudt zich van commentaar en wil eerst zaken intern bespreken.

Lees ook:

Open Vld “zal nooit met Vlaams Belang regeren”