Abdellah Nouamane, de radicale moslim die naar IS-gebied trok en opriep tot aanslagen in ons land, wil nu terugkeren naar België. Dat stelt hij in een interview met VTM-journalist Robin Ramaekers. “Ik heb mijn fout toch ingezien, dus waarom zou ik geen tweede kans krijgen?” Opvallend: in 2015 zei hij nog nooit te willen terugkeren naar ons land. 

Enkele jaren geleden vertrok Antwerpenaar Abdellah Nouamane, alias Abu Jihad al Belgiki, naar Syrië om er te gaan strijden voor het gedroomde kalifaat. Hij sloot zich hiervoor aan bij de terreurgroep Islamitische Staat. Die droom mogen Abdellah Nouamane en IS intussen opbergen. IS is bijna al haar gebieden kwijt en de meeste IS-strijders zitten in gevangenissen en gevangenkampen. Dat het kalifaat er nooit gekomen is, vindt Noumane spijtig. Dat stelt hij vanuit de gevangenis in een interview met Robin Ramaekers. Maar ook: hij wil terugkomen naar België. 

Heimwee naar “het land van ongelovigen”

Nouamane vindt dat hij het recht heeft om terug te keren naar België, het land waar hij dreigde een aanslag te plegen. “Ik heb mijn fout toch ingezien, dus waarom zou ik geen tweede kans krijgen? Blijkbaar voor die domme bedreigingen heb ik vijf jaar gekregen, alleen maar voor dat”, klinkt het. “Als ze me de Belgische nationaliteit niet afnemen, dan ben ik een Belg, toch? Dus wil ik naar België, sowieso.”

Die “domme bedreigingen” verspreidde hij in 2015, toen IS wél nog macht had in de regio. “Een bericht voor de moslimjongeren, de slapende leeuwen in België, dat die wakker worden en elke kaffer in België op straat afslachten”, zei hij onder meer in een video. 

“Ik was gebrainwasht toen”, zo verdedigt de radicale moslim zich. “Ik was bij IS. We dachten dat we de hele wereld gingen overnemen. Ik was gewond en lag in bed. Er kwamen een paar Belgische vrienden op bezoek die me zeiden dat ik zoiets moet opnemen. Het was mode, iedereen bedreigt iedereen. Ik heb dan dingen gezegd, ja. Dat was zoals in de tijd met Sharia4Belgium provoceren en zo.”

Ook in 2015 stelde Nouamane in een interview nooit te willen terugkeren naar België. “Ik haat België, ik haat het land, de ongelovigen, de democratie, alles. Als ik terugkom is het om het land te veroveren”, klonk het toen. Maar nu hij in een Syrische IS-gevangenis zit, slaat de heimwee naar het land van ongelovigen blijkbaar toch toe.