De lage-emissiezone (LEZ) in Gent gaat pas in vanaf januari in, maar het zorgt nu al voor extra inkomsten. 420.000 EUR aan uitzonderingsvergunningen werden al aangeschaft. Wie met een te vervuilende wagen wil blijven rijden, kan namelijk betalen voor zo’n toelating om in Gent te rijden. Frappant echter: Daarnaast komt 100.000 EUR aan uitzonderingen van de stad Gent zelf, die evenzeer jaarpassen kocht voor haar eigen voertuigen die niet voldoen aan de LEZ-voorwaarden. Dat berichten VRT NWS en Het Nieuwsblad.

Een LEZ wordt al bijna twee jaar voorbereid in Gent. Binnenkort is het echter zo ver. Wie met zijn/haar wagen niet voldoet aan de voorwaarden kan evenwel een uitzondering aanvragen. Dit door middel van een dagpas of zelfs voor een langere periode. Een kleine 3.000 inwoners hebben reeds een betalende uitzondering aangevraagd, goed voor 420.000 EUR aan inkomsten. Maar de stad mag direct al 100.000 daarvan terug uitgeven… aan zichzelf. De diensten van de stad hebben voor 149 voertuigen een jaarpas gekocht om de LEZ te kunnen inrijden. Die passen hebben samen een waarde van 101.035 EUR.

“Gent geeft graag af op Vlaanderen inzake klimaat, maar is zelf niet in orde”

“Er zijn heel veel vragen van mensen die een toelating willen kopen op het laatste moment”, zegt Louis De Geest, mobiliteitscoach van Stad Gent via de VRT. “Veel mensen vragen zich af of ze met hun wagen nog binnen mogen of naar een bepaalde locatie mogen rijden.”

“Maar men zou toch het goede voorbeeld moeten geven. Als burger heb je geen keuze”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Ronny Rysermans (N-VA) in Het Nieuwsblad, die de cijfers opvroeg rond de passen voor stad-voertuigen. “Gent geeft graag af op Vlaanderen en is trots op haar eigen ‘geweldige’ klimaatdoelstellingen. Maar de stad heeft zelf nog vrij veel voertuigen die niet in orde zijn.” Het is verder ook een Kafkaiaanse boekhoudkundige operatie, want de kostprijs van de jaarpassen vloeit gewoon terug naar de stad.

In Antwerpen, alwaar ook een LEZ-beleid van kracht is, brachten zo’n 16.000 uitzonderingen dit jaar al 1,6 miljoen EUR op (cijfers slechts tot oktober). Dat cijfer zal allicht nog flink oplopen. Vorig jaar boekte Antwerpen zo’n 2,6 miljoen EUR aan LEZ-inkomsten (met zo’n 24.000 aanvragen).