Eind februari wil stad Gent komaf maken met het Romazigeuner-kamp aan de Hurstweg, op de Galveston-site. Eind vorig jaar werd besloten dat een groep van 56 Roma mochten kamperen op een terrein van De Lijn aan dus de Galveston-site. Dit voor amper 100 EUR; de huur van het terrein zelf, water, elektriciteit én het aanleggen van de nodige leidingen inbegrepen. Er waren wel enkele voorwaarden zoals geen overlast (lawaai, afval, vuur stoken…) veroorzaken en niet meer mensen huizen dan afgesproken, maar die regels werden al snel verbroken. Stad Gent wil de Zigeuners daar nu weg en verplaatsen naar de Lübecksite aan de Afrikalaan. Alleen, niemand wil dat woonproject aldaar beheren. Dat rapporteert Het Laatste Nieuws.

Na een tweede oproep heeft stad Gent wel één kandidaat gevonden die wooncontainers wil leveren voor het project ‘postmobiel wonen’, zoals de stad dat officieel noemt. Het beheer en de uitbating blijft echter bijzonder onpopulair. Geen enkele ziel of bedrijf tekende zich namelijk in op de openbare aanbesteding. Dat wordt vervelend voor stad Gent, want vanaf eind februari wordt illegaal mobiel wonen in Gent niet meer geduld. Zo moet er dus ook komaf gemaakt worden met de clandestiene Zigeunerkampen. Alle ‘mobiele bewoners’ zijn intussen wel geteld en geïnventariseerd. Men krijgt de keuze: Ofwel eind februari naar de Lübecksite verhuizen en zich daar laten begeleiden naar werk en Nederlandse lessen volgen, of het grondgebied Gent verlaten.

Geen idee wie Romazigeuner-woonproject moet uitbaten, maar burgemeester Gent blijft optimistisch

Alleen, niemand wil die site uitbaten. Dit allicht uit vrees voor nieuwe overlast en andere leefregels die moeilijk gehandhaafd zullen worden. “Hoe moet het dan verder? Gaat de stad de site zélf beheren?”, vroegen oppositieleiders in de Gentse gemeenteraad Johan Deckmyn (Vlaams Belang) en Anneleen Van Bossuyt (N-VA) zich af. Eerder liet N-VA ook optekenen dat het afgelopen proefproject op de Galveston-site aantoont dat dergelijke projecten gedoemd zijn om te falen en dat het vooral dient als “aantrekking voor extra Roma”.

Burgemeester Matthias De Clercq (Open Vld) is echter vastberaden en behoudt vertrouwen in het plan. “Ja, de timing is strak, maar we blijven ervoor gaan. De projectcoördinator zal onderzoeken wat de reden is dat niemand intekende, en dan gaan we grondig bekijken wat de vervolgstappen zijn”, klinkt het in Het Laatste Nieuws. “Intussen is de dialoog met het middenveld al opgestart, om te kijken welke initiatieven we moeten nemen om de buurt mee te krijgen in het verhaal. Er is overigens al een eerste – positieve – buurtvergadering geweest.”