Tanken zal vanaf morgen een pak duurder worden. Voor benzine 95 (E10) stijgt de maximumprijs morgen met 3,8 eurocent per liter tot 1,514 euro per liter. Voor diesel (B7) gaat het om een stijging met 2,9 eurocent per liter tot 1,59 euro per liter. Dat heeft te maken met een hoger aandeel van biobrandstoffen dat vanaf volgend jaar wordt verwerkt in wat we tanken, zo weet BELGA. Een volle tank van 65 liter benzine zal zo bijna 2,5 EUR meer kosten, een met diesel 2 EUR.

Diesel zal hiermee het duurst worden sinds november 2018 en benzine krijgt de hoogste prijs sinds drie maanden. Benzine 98 (E5) wordt zelfs tot 6 eurocent per liter duurder, tot een maximumprijs van 1,602 euro per liter. 

Volle tank enkele euro’s duurder door meer biobrandstoffen

Een en ander heeft te maken met het groter aandeel vanaf januari van biobrandstoffen. Een bepaalde EU-richtlijn verplicht de lidstaten om het aandeel biobrandstof in diesel en benzine te verhogen tot 8,5 procent. België gaat echter zelfs nog een stap verder: in ons land zullen diesel en benzine voor 9,6 procent aan biobrandstoffen moeten bevatten.

Een tweede EU-richtlijn bepaalt dan weer dat de lidstaten verplicht zijn om de CO2-uitstoot door brandstoffen met 6 procent te doen dalen in 2020. Eerder deze maand lanceerde bevoegd klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) ook het Vlaams Klimaatplan. Daarin werd uitgetekend dat er tegen 2030 32,6 procent minder uitstoot van Vlaamse broeikasgassen moet zijn.