PVV-leider Geert Wilders gaat ‘alsnog’ een wedstrijd voor spotprenten over de profeet Mohammed organiseren. Dat brengt AD.nl. De politicus blies de wedstrijd vorig jaar af, na protesten in Pakistan en doodsbedreigingen in Nederland aan zijn adres.

Wilders organiseert de wedstrijd als signaal naar de Pakistaanse regering. Die weigert volgens de PVV-leider de volksmenner en haatprediker Khadim Hussain Rizvi te arresteren. Rizvi dreigde ermee op Twitter om Wilders te onthoofden.

Om een duidelijk signaal af te geven, “doen we de contest alsnog“, zei Wilders. De winnaar wordt beloond met 10.000 dollar (bijna 9.000 euro). Mensen die willen meedoen moeten sturen hun tekening sturen naar dit mailadres.

In augustus vorig jaar blies Wilders het initiatief voor een cartoonwedstrijd af, omdat hij er ook anderen mee in gevaar zou brengen. Bij de bekendmaking van de nieuwe wedstrijd retweette hij de originele uitdaging. De wedstrijd zal plaatsvinden in het parlement van Nederland. Daarmee plaatst Wilders de vrijheid van meningsuiting tegenover religieuze gevoeligheden. De regering zal moeten kleur bekennen.

(lees verder onder de tweet)

Moslims boos op Wilders

In reactie op het plan van Wilders vorig jaar, gingen boze inwoners van Pakistan massaal de straat op om te protesteren tegen de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. Toen hij die wedstrijd annuleerde vierden ze feest

Ook in Europa waren er felle reacties. De Pakistaan Junaid I. werd vorige maand veroordeeld tot een celstraf van tien jaar omdat hij naar Nederland was gekomen en van plan was Wilders te vermoorden vanwege de wedstrijd. Hij reisde vanuit Parijs af naar Amsterdam en bezocht het parlementsgebouw in Den Haag. I. werd vorig jaar augustus aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. De dag ervoor had hij op Facebook een filmpje geplaatst waarin hij een aanslag zou hebben aangekondigd op de PVV-leider.

Ook Jawed S., de man die op het Centraal Station in Amsterdam twee mensen levensgevaarlijk verwondde, noemde de cartoonwedstrijd als motief voor zijn daad. De rechtbank veroordeelde hem tot 26 jaar en 8 maanden cel.

Update 29/12: Wilders heeft inmiddels op Twitter aangekondigd dat de wedstrijd al afgelopen is. Hij verspreidde een afbeelding van de profeet Mohammed, met daarbij “End of contest”.

(Lees verder onder de tweet.)

Cartoons omstreden

In 2006 werd Denemarken de focus van de islamitische wereld nadat de Deense krant Jyllands-Posten bepaalde cartoons had geplaatst. In deze cartoons was Mohammed onder andere te zien met een bom als tulband. Nadat het bestaan van de cartoons werd ontdekt in het Midden-Oosten en andere delen van de islamitische wereld volgden wekenlange anti-Deense protesten. Verschillende Scandinavische (niet uitsluitend Deense) ambassades werden toen aangevallen en afgebrand.

Een erger lot viel het Frans satirisch tijdschrift Charlie Hebdo te beurt. In januari 2015 werden er twaalf mensen van de redactie doodgeschoten door gewapende islamisten. Dit uit wraak omdat het magazine tekeningen van de profeet Mohammed had gepubliceerd.