Gisteren raakte bekend dat informateur Paul Magnette (PS) een ‘geheime’ vergadering had met de paars-groene partijen (Open Vld, MR, sp.a, PS, Groen en Ecolo). Niet van de partij en niet op de hoogte? CD&V en N-VA. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde meteen fors. Zo voelde hij zich naar eigen zeggen “bekocht” door de liberalen. Ook CD&V-hoofdonderhandelaar Koen Geens kan de geheime ontmoeting niet smaken en reageert kritisch op de voorstellen van Magnette. “Wij gaan niet Verhofstadt-I herhalen, dat kunt u toch niet van christendemocraten verwachten?”, verklaarde Geens tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Een paars-groene coalitie zonder christendemocraten vertegenwoordigt aan Vlaamse kant amper 1 op 3 kiezers. Bovendien hebben de blauwe, rode en groene politieke families een nipte meerderheid in het federaal parlement. Toch lijkt informateur Paul Magnette (PS) aan een dergelijke constructie te werken. Zo zat hij zaterdag, volgens De Tijd en Het Laatste Nieuws, met de paars-groene partijen (Open Vld, MR, sp.a, PS, Groen en Ecolo) rond de tafel. Op die ‘geheime’ bijeenkomst zou Magnette gepolst hebben bij de andere partijen of er nog voldoende bereidheid is om door te zetten met het paars-groene plan.

Het gevolg? Iedereen kijkt naar de Vlaamse liberalen. De partij lijkt verdeelder dan ooit over een paars-groene regeringsdeelname. Vorige week leek Vlaams minister Bart Somers de bocht in te zetten door te zeggen dat “een blinde kan zien dat de N-VA niet in de regering wilt”. Daarnaast zou Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten in een paars-groene formatie kans maken op het premierschap. Bij de donkerblauwe vleugel van de partij is een samenwerking met de Franstalige socialisten en ecologisten evenwel niet populair.

Geens legt staatshervorming op tafel: “Anders gaan de N-VA en het Vlaams Belang een heel leuke tijd tegemoet”

Net zoals de Vlaams-nationalisten heeft ook Geens ernstige bezwaren bij de voorstellen van informateur Magnette. Zo laakt Geens het gebrek aan passages over de begroting en de belastingen. Opmerkelijk: het CD&V-kopstuk maakt een verband tussen het op orde krijgen van de belastingen en de hervorming van de staat. “Als je dat op de korte en de lange termijn in orde wilt krijgen, moet je ook denken aan een staatshervorming”, stelde Geens tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’. “Op de lange termijn moeten we er zo voor zorgen dat het wat goedkoper wordt om dit land te runnen. Men moet dat willen doen, anders gaan de N-VA en het Vlaams Belang een heel leuke tijd tegemoet”, klonk het bij de CD&V-topman.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Eerder jaagde paars-groen – samen met de communisten – CD&V, N-VA en Vlaams Belang al in het harnas met een voorgestelde ingrijpende versoepeling van de abortuswetgeving. Dat Magnette, in een van zijn nota’s, spreekt over een voorloper te worden inzake ethische kwesties irriteert Geens. “Wij gaan niet Verhofstadt-I herhalen, dat kunt u toch niet van christendemocraten verwachten?”, stelde het CD&V-kopstuk tegenover tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Wil men de christendemocraten in de regering, dan zal men volgens Geens “toch uit een ander vaatje moeten tappen”. “Ik weet niet wat er gisteren gebeurd is. Ik weet ook niet waar dat toe moet leiden. Ik vind het alleen jammer dat men zo bruggen verbrandt”, aldus de christendemocraat.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Geens: “Je toch niet zeggen dat De Wever niet bereid lijkt”

Opmerkelijk: De Wever blijft zich – publiekelijk althans – constructief opstellen. “Als men mij morgen zou vragen initiatief te nemen, zal ik dat zeker niet weigeren”, klonk het bij de N-VA-voorzitter. Een belangrijk signaal volgens Geens. “Dan kan je toch niet zeggen dat hij niet bereid lijkt of oprecht is?”, stelde het CD&V-kopstuk tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’. Bovendien vraagt Geens zich af “hoe […] het mogelijk [is] dat je Bart De Wever niet de kans geeft om te bewijzen dat hij niet wil, als je denkt dat hij niet wil?”.