Het zit er serieus tegen tussen N-VA-Kamerlid Michael Freilich en De Morgen. Zaterdag verscheen er een artikel in die krant met volgens de N-VA’er “beschuldigingen van spionage zonder enig bewijs” aan zijn adres. Hij overweegt nu stappen tegen de “laffe aanval” van het dagblad uit de stal van DPG Media.

Waarover gaat het? In haar weekendkrant schrijft De Morgen dat Kamerlid Michael Freilich (N-VA) een besloten diplomatieke zitting met Palestijnse ngo’s liet filmen door een medewerker. Begin november vond die bijeenkomst plaats achter gesloten deuren in het kader van de Interparlementaire Unie, een organisatie die parlementairen van over heel de wereld samenbrengt. In de krant getuigen bronnen dat een medewerker van Freilich tijdens die zitting “heimelijk” en “verborgen” beeld- en geluidsopnames maakte.

Freilich: “Kwaliteitskrant onwaardig”

Volgens Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) gaat het zelfs om intimidatie die “een veilige gedachtenwisseling onmogelijk maakt.” Volgens Freilich filmde zijn medewerker wel tijdens de bijeenkomst, maar verliep dat helemaal niet in het geniep zoals De Morgen aanhaalt. Toen andere aanwezigen hem er op wezen dat er niet gefilmd mocht worden, stopte zijn medewerker dan ook onmiddellijk, aldus de N-VA’er. “Hij is meteen gestopt en de beelden zijn gewist”, luidt het. In de printversie van De Morgen wordt dat evenwel tegengesproken. Online werd de passage over het al dan niet stoppen met filmen intussen aangepast: andere aanwezigen bevestigen de versie van Freilich.

Het N-VA-Kamerlid is niet te spreken over de insinuaties in het dagblad uit de stal van DPG Media. Op Twitter haalt hij zwaar uit naar de krant en hoofdredacteur Bart Eeckhout, die nog een editoriaal aan het incident wijdde. “Ik aanvaard dit soort insinuaties niet meneer Eeckhout, dit is een laffe laag bij de grondse aanval op mij en op heel de Joodse gemeenschap”, stelt Freilich in een video waarin hij nog eens zijn verhaal doet. “Een kwaliteitskrant onwaardig!”

(Lees verder onder de tweet.)

Met een Facebookbericht heeft De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout intussen ook zelf gereageerd op de uithaal van Freilich.