Het Franse leger heeft zaterdag 33 islamistische militanten in Mali gedood. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron (LREM) tijdens een toespraak in Ivoorkust.

“Vanmorgen konden we 33 terroristen neutraliseren, één gevangene nemen en twee gegijzelde Malinese gendarmes bevrijden”, zei de Franse president Emmanuel Macron (LREM) tijdens een bezoek aan Ivoorkust. “Blij dat de strijd tegen het terrorisme een meer offensieve wending neemt. Ik juich deze operatie toe, die moet worden voortgezet”, klinkt het bij monde van de Malinese regeringswoordvoerder Yaya Sangara.

Al-Qaeda en Islamitische Staat in Mali

De raid vond plaats in het noordwesten van Mali, dichtbij de grens met Mauritanië. Soldaten aan boord van Tiger-aanvalshelikopters gebruikten een Reaper-drone om hen naar hun doelwit te leiden. De aanval was gericht tegen Katiba Macina. Die groepering is op zijn beurt gelieerd aan Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), de belangrijkste jihadistengroep van Mali. JNIM is de officiële tak van al-Qaeda in West-Afrika.

De VN, Frankrijk en de VS hebben miljarden dollars uitgegeven aan het stabiliseren van de Sahel, tot nog toe met weinig resultaat. Frankrijk – de voormalige koloniale heerser van veel van de landen in de regio – heeft meer dan 4.000 troepen in de regio om terrorisme te bestrijden. 

De regio wordt geteisterd door islamistisch geweld. Op 10 december kwamen 71 Afrikaanse militairen om in Niger, dichtbij de grens met Mali. Die aanval werd opgeëist door de West-Afrikaanse tak van Islamitische Staat.