Dat N-VA en koning Filip op gespannen voet leven, is algemeen bekend. Maar blijkbaar hebben de Belgische vorst en de N-VA toch nog een aantal zaken gemeenschappelijk. Formeel kan de koning zijn eigen ideologische overtuiging niet publiek maken of adverteren, en politici spreken daar in de regel ook niet over. In het Canvas-programma ‘Wissel van de macht’ liet oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) echter weten dat hij “op vlak van migratie” aan koning Filip “zeker niet” een tegenstander had.

In 2015 maakte Europa een van de grootste kantelmomenten ooit mee. De asielcrisis was op haar hoogtepunt en ook in België werd de toenmalige Zweedse coalitie van N-VA, Open VLD, CD&V en MR onder druk gezet door de migratiemalaise. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vroeg in dat tijdsvak een mandaat voor een “hard maar rechtvaardig” migratiebeleid. Francken zou nooit volledig zijn zin krijgen, maar werd te midden van de asielcrisis wel ook ontvangen door de koning.

Heeft de koning stiekem ook een voorkeur voor een “hard maar rechtvaardig” migratiebeleid zoals Francken?

Volgens de publiekelijk te raadplegen agenda van koning Filip was dat op 14 september 2015. “In volle asielcrisis ben ik op audiëntie geweest bij de koning over die thema’s, en heb daar met de majesteit over gesproken”, zegt Francken hierover via Canvas. “Hij was daar zeker in geïnteresseerd. Meer ga ik daar niet over zeggen, want ik moet ook een beetje oppassen met dat protocol daarrond.” Een verwijzing naar het ongeschreven protocol dat er niet openlijk wordt gesproken over wat ministers/politici bespreken met de koning.

Toch laat Francken zich door VRT-journalist Marc Van de Looverbosch zich nog een commentaar daarover uit de mond trekken. “Maar u had niet de indruk dat u een tegenstander voor u had zitten?”, vroeg Van de Looverbosch. Francken antwoordt: “Nee, op vlak van migratie zeker niet. Op vlak van autonomiegedachten, dat is natuurlijk nog iets anders”