CD&V-Kamerlid Franky Demon verklaarde eerder dit weekend dat het terugkeerbeleid strenger moet. N-VA-kopstuk Theo Francken is, naar eigen zeggen, tevreden dat de christendemocraten over migratie communiceren maar kijkt uit naar hun stemhouding ten aanzien van zijn wetsvoorstellen. “Communicatie is belangrijk maar de stemhouding nog veel belangrijker”, verklaarde Francken tegenover VTM NIEUWS. Tevens had Francken stevige kritiek op de – door paars-groen uitgewerkte – ingrijpende versoepeling van de abortuswetgeving. “Een abortus op 18 weken gaat over een kind van 22 centimeter met alle levensfuncties. De termijn op 18 weken zetten is iets waar wij niet in meegaan”, klonk het.

Voor CD&V-Kamerlid Demon mag het migratiebeleid worden aangescherpt. “Een zwakke schakel in het asiel- en migratiebeleid is het terugkeerbeleid. Onze visie blijft: vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet, maar met een terugkeerratio van 18 procent scoort België erg zwak op Europees niveau. Onze doelstelling in de komende legislatuur is om minstens 36,7 procent te halen, het Europees gemiddelde. Maar idealiter streven we naar de cijfers van Duitsland, Luxemburg en de VK waar de terugkeerratio 46,3 procent en 53 procent is”, klinkt het volgens Het Nieuwsblad bij de christendemocraat.

Volgens Francken vertellen de Europese cijfers evenwel niet het volledige verhaal. Tevens verklaarde de gewezen staatssecretaris dat België goede cijfers heeft met betrekking tot het terugsturen van criminele illegalen. “Onder mevrouw De Block, voor ik begon, waren het er zo’n 400 per jaar. Onder mijn beleid zaten de cijfers boven de duizend”, klinkt het. 

Tevens is Francken “zeer tevreden dat CD&V communiceert over migratie”. “Ik had wat schrik dat ze erover zouden zwijgen maar het is het kernthema en ook andere partijen zouden erover moeten spreken”, verklaarde het N-VA-kopstuk tegenover VTM NIEUWS. Ofschoon Francken tevreden is dat ook de christendemocraten voor een aanscherping van het terugkeerbeleid pleiten, kijkt hij uit naar hun stemhouding bij de behandeling van zijn wetsvoorstellen. “De communicatie is belangrijk maar de stemhouding nog veel belangrijker”, klinkt het. 

“De Vlaming lust paars-groen niet”

Francken heeft, kennelijk, een gloeiende hekel aan een paars-groene coalitie. “De Vlaming lust paars-groen niet en ons volk is ook volwassen geworden. De Franstalige dominantie van 40 jaar geleden pikken de Vlamingen vandaag niet meer. Wij betalen 75 procent van de facturen van het land”, liet hij tegenover VTM NIEUWS optekenen.

De paars-groene meerderheid werkte samen met de PVDA een zeer vergaande wijziging van de abortuswetgeving uit. “Een abortus op 18 weken gaat over een kind van 22 centimeter met alle levensfuncties. De termijn op 18 weken zetten is iets waar wij niet in meegaan”, klinkt het bij Francken. Naast de inhoud stoort hij zich aan de behandeling van het voorstel. “Paars-groen heeft beslist dat dit er rap rap door moet. Dit gaat over een heel belangrijke zaak, over leven en dood. Het is geen fait divers”, klinkt het.