Oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie en huidig N-VA-kopstuk Theo Francken heeft voor de Sudpresse-kranten teruggeblikt op afgelopen jaar in een interview. Hij heeft het ook over de moeizame federale formatie en de plannen om zonder een Vlaamse meerderheid en zonder N-VA een coalitie op poten te zetten. “In 2024 moeten de Franstaligen niet klagen als de Vlaams-nationalistische partijen de meerderheid behalen.”

“2019 was een heel moeilijk jaar” voor N-VA, zo vindt Francken. In 2019 stond N-VA buiten de regering naar aanleiding van de Marrakesh-crisis en vonden ook de verkiezingen van 26 mei en de heisa rond de humanitaire visa plaats. “Ik ben nooit ergens van beschuldigd door justitie, maar mensen kunnen mij wel naïviteit verwijten. Ik heb wakker gelegen van de vraag hoe de mensen zouden reageren.” De verkiezingsnederlaag van N-VA valt ook de verklaren volgens Francken: “Ik had het gevoel dat ze (Vlaams Belang, red.) zouden doorbreken. De N-VA stond sterk op vlak van migratie, maar ons standpunt was niet sociaal genoeg of we konden in elk geval niet communiceren over het onderwerp. Er is ook frustratie over het communautaire dat in de koelkast geplaatst werd. De aanslagen in 2016 hebben hun stempel gedrukt, de mensen praten er nog steeds over, ook over migratie, maar nooit over het klimaat.”

Francken over een regering zonder N-VA: “Diegenen die zeggen dat ze van België houden, moeten niet met vuur spelen”

Dat het Belang het zo goed deed in de laatste peilingen is ook geen wonder, denkt de N-VA-topper. Want peilingen hebben de neiging om de “verkiezingswinnaars altijd [te] versterken”. Bovendien is “er […] geen federale regering. […] Mensen zijn boos dat het Belang geen deel uitmaakt van de Vlaamse regering.”

In ieder geval hamert Francken erop dat de N-VA bereid blijft tot federale participatie. Bouchez en Coens zijn [nu] informateurs. We zullen wel zien wat dat geeft.” Maar Francken waarschuwt ook, en stelt dat wie niet luistert België zelf zal ondergraven – nochtans in feite een van de eigen N-VA-doelstellingen. “Ik zeg aan de Franstaligen om op te letten. In 2024 hoeven ze dan niet te klagen als de Vlaamse-nationalistische partijen de meerderheid behalen. Wie zichzelf een staatsman noemt, kan niet de hele tijd nee zeggen tegen onze institutionele eisen. Het is niet extremistisch om meer autonomie te vragen. Diegenen die zeggen dat ze van België houden, moeten niet met vuur spelen.”