België is ei zo na ontsnapt aan een dodelijke voedselramp. Dat blijkt uit pas ontdekte Spaanse documenten die de Spaanse krant El Pais en ook Het Nieuwsblad inlazen. Een inspecteur van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) ontdekte in 2017 – op het nippertje, zo blijkt – de levensgevaarlijke listeria-bacterie in 3,4 ton Spaans vlees bedoeld voor onze voedselketen. Die werd verwerkt in een fabriek geleid door Johannes Fasen (69) uit Schoten. Hij is de spilfiguur in een Europees paardenvleesschandaal. Enkele jaren geleden bleek hier rond hoe men clandestien paardenvlees verkocht als ‘rundvlees’, onder meer in lasagnes.

Listeria is levensgevaarlijk. Dat bleek onlangs nog in oktober na drie doden. Supermarkten als Albert Heijn en Jumbo moesten noodgedwongen en in allerijl allerlei verpakte vleeswaren terugroepen/uit de rekken halen. Uit nieuwe informatie bleek dat België in 2017 aan zo’n ramp ontsnapt is. Op 4 februari 2017 werd een zending van 3,4 ton besmet vlees naar België werd verscheept. De lading was afkomstig van een vleesverwerkend bedrijf in het Spaanse Valmojado, ten westen van Madrid. Een alerte FAVV-agent kon echter een drama voorkomen. 23 dagen na de verzending ontdekte de man de gevaarlijke listeria-bacterie en werd het vlees gelukkig vernietigd.

Ramp vermeden door FAVV, maar bleek verbonden aan grote ‘Operatie Gazel’

Een en ander bleek later te gaan rond ‘Operatie Gazel’ en crimineel spilfiguur Fasen. Deze man, van Nederlandse afkomst, woonde jarenlang in Schoten, maar werd later in 2017 – zo’n twee maanden nadat de FAVV dus een drama kon voorkomen in februari van dat jaar – opgepakt na een grootschalig onderzoek. Zo’n 64 andere arrestaties werden evenzeer uitgevoerd; tal van paardenfokkers, dierenartsen, slachters als vleesproducenten bleken in het crimineel complot te zitten en profiteerden van de miljoenenzwendel. Paardenvlees werd overal in Europa verkocht als duurder rundvlees.

Er werd zo zelfs afgekeurd vlees van zieke paarden – bestemd als voer voor een dierentuin – in de Europese voedselketen gebracht. De dieren waren ziek of hadden niet de nodige onderzoeken ondergaan. De speurder schatten dat er zo’n 18.000 paarden werden verkocht als ‘rundvlees’. Opmerkelijk detail: de eerste keer dat Fasen een veroordeling kreeg, was wegens het aanbieden van vervalst ‘halalvlees’ aan warenhuizen, niet veel later nadat het lasagne-schandaal losbrak.

Bij de FAVV wilde men geen commentaar geven aan Het Nieuwsblad rond de vermeden ramp, “om het onderzoek niet te schaden”.