De maximumsnelheid op de Brusselse Ring zal worden teruggebracht van 120 kilometer per uur naar 100. Dat staat vooropgesteld in het Vlaamse Klimaatplan dat maandag werd voorgesteld. Het plan heeft zo’n 350 maatregelen om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 32,6% te doen dalen. De snelheidsverlaging op de Brusselse R0 zou 0,24% daarvan moeten leveren. Critici ondervraagd door VTM zeggen echter dat de regeling weinig gaat opbrengen.

“Waarschijnlijk een regeling voor een betere doorstroming, maar voor het klimaat maakt het weinig tot niks uit”, zo zegt Pieter Boussemaere, docent klimaat aan de Vives-Hogeschool van Brugge voor de VTM-camera’s. “Je hebt wel een brandstofbesparing van ongeveer tien, vijftien procent als je van 120 naar 100 km/u gaat. Maar op de Brusselse Ring wordt er sowieso meer stilgestaan dan dat er goed doorgereden wordt. Dus in principe verwacht ik daar weinig klimaatvoordelen van.” Het teveel aan wagens en de files blijken dus vooral problematisch te zijn, en een lagere snelheid is dan een pleister op een houten been.

Klimaatplan: Strengere snelheidsmaatregel Brussel zal enkel ‘s nachts effectief kunnen gevolgd worden: impact voor klimaat bijna nihil

“Het stuk tussen het UZ Jette en Zellik had vorig jaar in beide richtingen de grootste verzadigingsscore van heel Vlaanderen”, zegt ook Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. 16,8 uur per dag zit de Ring op of over z’n totale capaciteit. Dus de praktijk zal ervoor zorgen dat de weinigen die dus wel 120 konden rijden – enkel en alleen tussen 22u00 en 05u00 – dat traject gewoon trager zal moeten doen. Dit dus op 51,7 kilometer van de 1.763 kilometer autostrade in België, veel te weinig om effect te hebben.

Ook Willy Baeyens, milieu-expert aan de VUB, vindt de maatregel weinig nuttig. “Ook al omdat een snelheidsverlaging vooral impact heeft op de uitstoot van fijn stof – allesbehalve gezond, maar het speelt geen rol in de opwarming van de aarde.” De maatregel mag dan wel “een beperkte positieve impact” hebben, aldus de Vlaamse regering zelf, maar voor Brusselaars en voor wie langs Brussel rijdt, heeft hij een grote mobiliteitsimpact.