Josep Borrell, de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, klonk maandag kritisch ten aanzien van de Belgische rechterlijke macht. Steen des aanstoots? De uitvoering (of eerder het gebrek aan uitvoering) van de door Spanje uitgevaardigde Europese aanhoudingsbevelen. “De Hoge vertegenwoordiger heeft zijn persoonlijke mening laten blijken”, klinkt het nu volgens BELGA bij de Europese Commissie.

De hoge EU-functionaris had eerder deze week ernstige vragen bij de werking van de Belgische justitie. Meer concreet zou het Europees aanhoudingsbevel niet naar behoren functioneren. België levert zo bijvoorbeeld Natividad Jauregui niet uit, de man die de Spaanse autoriteiten verantwoordelijk houden voor de moord op een Spaanse legerkolonel. Tevens is er ook nog de kwestie van de afgezette Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont, een zaak waar de uitlevering eveneens twijfelachtig is.

“Als de Vlaamse juridische autoriteiten geen aandacht schenken aan een Europees arrestatiebevel van een bekend ETA-lid, omdat de rechters het niet gepast vinden dat zij in Spanje wordt berecht, moet het geen verbazing wekken dat er andere dingen gebeuren”, klonk het bij Borrell

De uitspraken waren opmerkelijk om een aantal redenen. Zo viseerde de Hoge Vertegenwoordiger de ‘Vlaamse justitie’, ook al zijn de gewone hoven en rechtbanken van de rechterlijke macht een federale, ‘Belgische’, bevoegdheid. Volgens de Spanjaard “moeten [er] meer mechanismen komen die het vertrouwen tussen de gerechtelijke machten van verschillende landen. Rechters moeten vaker met elkaar praten”. Zelf wil hij naar eigen zeggen niet terug “naar de tijd waarin aanhoudingsbevelen geregeld werden via de persoonlijke contacten tussen ministers van Binnenlandse Zaken”.

Europese Commissie: “Wij respecteren de onafhankelijkheid van het gerecht”

Bij de Europese Commissie is men een pak voorzichtiger. “De toepassing van het Europees aanhoudingsbevel komt toe aan de gerechtelijke autoriteiten, en wij respecteren de onafhankelijkheid van het gerecht”, citeert BELGA een woordvoerder van de Europese Commissie. Volgens de Commissie heeft Borrell “zijn persoonlijke mening laten blijken”. Woensdag kwam ook de Spanjaard terug op zijn stappen. “Ik heb absoluut niet de onafhankelijkheid van het gerechtelijk systeem in twijfel willen trekken”, klinkt het. “Ze hebben mijn respect en de beslissingen die ze nemen moeten gerespecteerd worden”.

Lees meer:

De Wever geeft partij Spaanse premier Rajoy koekje van eigen deeg