Frans Timmermans (PvdA), dat is de EU-commissaris voor Klimaatzaken uit Nederland, is niet onder de indruk van het Vlaamse Klimaatplan. Doorn in het oog: “Alle lidstaten van de Europese Unie hebben de klimaatdoelstellingen van Parijs onderschreven en moeten nationale plannen maken om die doelstellingen te realiseren. En dat geldt ook voor België en Vlaanderen”, zo reageerde vicevoorzitter Timmermans donderdag op de Vlaamse klimaatplannen voor onder meer persbureau ADN. Maar “niet het aantal luchtkastelen telt, wel het aantal geïsoleerde woningen”, reageerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) echter al snel.

Maandagochtend lanceerde Demir het Vlaams Klimaatplan. Daarin wordt uitgetekend dat er tegen 2030 32,6 procent minder uitstoot van Vlaamse broeikasgassen moet zijn. Donderdag maakte de Europese Commissie in het kader van haar Green Deal echter bekend dat men de globale Europese doelstelling voor 2030 wil opschroeven tot 50 of zelfs 55 procent. Een stuk boven het Vlaamse traject dus.

Demir aan Timmermans: “Resultaten tellen, niet aantal luchtkastelen”

Timmermans getuigde bijtend vandaag over deze discrepantie op de persconferentie rond de Green Deal en via ADN en HLN. “Ik kwam gisteren minister Demir tegen in Madrid, waar ze mij heel trots vertelde over de Vlaamse doelstellingen. Toen zei ik haar dat wij volgend jaar tussen 50 en 55 procent gaan voorstellen. Toen keek ze me aan en zei ‘ah’.”

Demir reageert evenwel met onvrede over die uitingen. “Ik heb hem gewezen op het belang van realistische doelstellingen. Dat is belangrijker dan beloftes. Dat is hij even vergeten”, reageerde de Vlaams minister. “Niet het aantal luchtkastelen, maar het aantal geïsoleerde woningen.” De minister laat ook weten dat de Vlaamse Regering vasthoudt aan haar Klimaatplan en de doelstelling van 33% tegen 2030. Een strategie voor 2050 zal volgens Demir vrijdag 20 december op de agenda van de ministerraad komen.

Lees ook:

Nederland: SP zet EU en Timmermans bikkelhard voor schut