De Eritreeër die in juli een achtjarig kind vermoordde door het voor een aanrijdende trein te duwen in het centraal station van Frankfurt, wordt niet vervolgd voor moord maar voor doodslag. Dat meldt Focus Online.

De feiten dateren van eind juli. De dader – een Eritreeër met drie kinderen die in Zwitserland woonde – duwde een moeder en haar achtjarige zoon voor een rijdende trein in het centraal station van Frankfurt. De vrouw kon zich op tijd in veiligheid brengen, maar haar zoon kwam om het leven. Ook probeerde de man een 78-jarige vrouw voor de trein te duwen. De dader zit in afwachting van zijn proces in een psychiatrisch ziekenhuis.

(lees verder onder de tweet)

Doodslag, niet moord

Nu blijkt dat de verdachte niet berecht zal worden voor moord. Het Openbaar Ministerie van Frankfurt am Main bestempelt de daad als doodslag, niet als moord. Dat betekent ook dat de dader voor een regionale rechtbank moet verschijnen. 

“Ik heb met grote verbazing kennis genomen van de classificatie van het Openbaar Ministerie en kan het niet begrijpen”, reageert advocaat van de familie Ulrich Warncke. “Als iemand zijn slachtoffer met een aanloop van achteren voor een aankomende trein duwt, dan is dit een klassieke verraderlijke moord. Het kan niet klassieker.” 

Psychische problemen

Om als moord bestempeld te worden moet een daad in Duitsland aan ten minste één van de zogenaamde moordkenmerken voldoen, met name: hebzucht, wreedheid of verraderlijkheid.

De dader was naar Frankfurt getrokken nadat hij gezocht werd door de Zwitserse politie, nadat hij zijn buurvrouw met een mes had bedreigd. Hij had haar ook geprobeerd te wurgen en had haar daarop opgesloten. Niet lang daarvoor was hij gestopt met werken wegens psychische problemen. Ook had de man zijn vrouw en kinderen thuis opgesloten na een woedeaanval.

Frankfurt: Afrikaan duwt moeder en kind onder trein, één dode