Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) zal Turkije volgende maand waarschijnlijk troepen naar Libië sturen op verzoek van Tripoli. 

In Libië vechten twee rivaliserende regeringen om de macht. De regering in Tripoli wordt geleid door Fayez al-Serraj en wordt door de Verenigde Naties en een groot deel van het Westen gesteund. De regering in Tobroek is verbonden met generaal Khalifa Haftar en wordt gesteund Rusland, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Jordanië. De afgelopen maanden veroverde Haftar grote delen van het land. Momenteel vechten zijn troepen in de voorsteden van Tripoli.

“In januari stemming over sturen van troepen”

Vorige maand sloot Ankara twee afzonderlijke overeenkomsten met de regering in Tripoli, één over veiligheid en militaire samenwerking en een ander akkoord over maritieme grenzen in het oosten van de Middellandse Zee. Dat laatste akkoord zette kwaad bloed bij andere landen in de regio zoals Griekenland en Egypte.

“Omdat er nu een uitnodiging is, zullen we die accepteren. We zullen het wetsvoorstel over het sturen van troepen naar Libië op de agenda zetten zodra het parlement open”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP). Op 8 of 9 januari zou de stemming doorgaan.

Volgens de Libische minister van Binnenlandse Zaken Fathi Bashagha was er nog geen officieel verzoek om Turkse troepen. “Als de situatie escaleert en we het recht hebben om Tripoli en zijn inwoners te verdedigen, dan zullen we een officieel verzoek indienen bij de Turkse regering om ons militair te steunen, zodat we het spook van de huursoldaten verdrijven”, klinkt het.

Moskou niet opgezet met Turkse interventie

Ankara overweegt al langer een militaire interventie in Libië. Desalniettemin zou dat een riskante zet zijn, aangezien het Turkse leger ook al verwikkeld is in de oorlog in Syrië. Woensdag bezocht Erdogan Tunesië om een staakt-het-vuren voor Libië te bespreken. 

Rusland maakt zich zorgen over een ontplooiing van Turkse troepen in Libië. Erdogan beschuldigt Moskou er dan weer van huursoldaten aan Haftar te leveren. “Ze helpen allemaal een oorlogsbaron, terwijl we een uitnodiging van de legitieme regering van het land accepteren. Dat is ons verschil”, zei Erdogan.

Hoogspanning in de Middellandse Zee