De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) zei zondag dat Turkije bereid is om de Libische regering in Tripoli militaire steun te geven in de strijd tegen generaal Khalifa Haftar.

“We zullen de rechten van Libië en Turkije in het oostelijke Middellandse-Zeegebied beschermen. Wij zijn meer dan bereid om Libië de steun te geven die nodig is”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP).

Erdogan: “Haftar niet legitiem”

Libië heeft op dit moment twee rivaliserende regeringen. Generaal Khalifa Haftar – die de plak zwaait in het oosten van Libië – vecht op dit moment tegen de regering in Tripoli. Erdogan vindt Haftar “geen legitieme leider […] en representatief voor een onwettige structuur”.

Zaterdag werd een bilaterale akkoord over een ‘snelle interventiemacht’ naar het Turkse parlement gestuurd. Tripoli kan onder meer om inlichtingen, voertuigen, militaire uitrusting en wapens vragen. 

Vorige maand ondertekenden Ankara en Tripoli een militaire samenwerkingsovereenkomst en een memorandum over maritieme grenzen. Volgens Griekenland is dat memorandum in strijd met het internationale recht.

Neo-Ottomaans reveil

Het memorandum brengt een zeecorridor tussen Turkije en Libië tot stand in de Middellandse Zee. Volgens de Griekse regering doorkruist deze de Griekse territoriale wateren. Zo zou de corridor wel erg dicht langs enkele Griekse eilanden passeren. De Europese landen vrezen daarnaast dat de zeecorridor toekomstige olie- of gaspijpleidingen vanuit landen in het Oosten van de Middellandse Zee – zoals Egypte, Cyprus, Israël – kan blokkeren.

Libië was tot 1912 een provincie van het Ottomaanse Rijk. Velen in de regio – niet in het minst haviken in Turkije zelf – zien een neo-Ottomaans reveil in de hernieuwde banden tussen Tripoli in Ankara.