De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg schreef op Twitter dat ze “in overvolle treinen door Duitsland” terugkeerde van de klimaatconferentie in Madrid, met een foto waarop ze op de vloer van een treinstel zit. De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) is niet bepaald opgezet met het bericht. Volgens DB had Thunberg wel degelijk een zitplaats.

De 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg keerde met de trein terug naar Zweden na haar wereldreis. Zaterdag plaatste ze een foto op Twitter waarop ze op de vloer van een treinstel zit. “Reizen met overvolle treinen door Duitsland. En ik ben eindelijk op weg naar huis”, schreef Thunberg.

“Greta Thunberg had wel een zitplaats”

De tweet van Thunberg werd door vele Duitsers aangegrepen om hun onvrede over de Duitse spoorwegen te ventileren. “Wij wensen Greta een goede reis naar huis. En hard blijven werken aan meer treinen, verbindingen en zitplaatsen”, reageerde de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn.

Later wees DB erop dat Thunberg wel degelijk een zitplaats had, in tegenstelling tot wat haar tweet suggereerde. “Het zou nog leuker zijn geweest als je ook had gemeld hoe vriendelijk en competent ons team je in de eerste klas in je stoel heeft geholpen”, klinkt het.

“Tussen Kassel en Hamburg werd Greta Thunberg – net als de vele andere reizigers in de trein – door het DB-treinteam op haar plaats in de eerste klas op een vriendelijke en competente manier geholpen. Volgens onze medewerkers aan boord zaten de medepassagiers van Greta Thunberg daar al vanuit Frankfurt”, klinkt het in een persbericht.

Thunberg ziet het probleem niet. “Overvolle treinen zijn een goed teken, want het betekent dat er veel vraag is naar treinreizen”, schrijft ze.