Brussels minister van Meertaligheid Sven Gatz (Open Vld) wil dat alle Brusselse kinderen tegen hun 18 jaar het Nederlands, Frans en Engels onder de knie hebben, zo valt volgens BELGA te lezen in zijn oriëntatienota 2019-2024. Het doel? De stad beter laten functioneren en de sociale cohesie stimuleren. Vlaams CD&V-minister voor Brussel Benjamin Dalle stelt dat Gatz prioriteit moet geven aan het Nederlands en het Frans. N-VA-fractieleider Cieltje Van Achter merkt op dat, ofschoon de ambities van Gatz, er van tweetaligheid bij de openbare diensten allerminst sprake is. 

De paars-groene Brusselse regering maakt, zo kondigde Gatz vandaag aan, van meertaligheid een beleidsprioriteit. “Naast een job op de arbeidsmarkt bevordert meertaligheid ook de samenhang tussen Brusselaars onderling. In hun superdiverse en meertalige stad, maar ook daarbuiten, is het spreken van meerdere talen belangrijk voor een gedeeld burgerschap”, motiveert Gatz de beslissing. 

Concreet wil Gatz dat alle Brusselse kinderen tegen hun 18de levensjaar, Nederlands, Frans en Engels beheersen. “First things first, Sven Gatz. Drietaligheid zou mooi zijn. Maar laat ons starten met uitstekende tweetaligheid Nederlands-Frans, bijvoorbeeld door het uitwisselen van taalleerkrachten”, klinkt het bij Vlaams minister Dalle. Momenteel beheerst, zo merkte de christendemocraat op, amper 7,8 procent van de Franstalige Brusselaars het Nederlands. “Dat zou 100 procent moeten zijn”, aldus Dalle.

Van Achter: “Respect voor de wettelijke tweetaligheid is het beginpunt”

Hoewel Van Achter in principe niet tegen meertaligheid is, vormt “respect voor de wettelijke tweetaligheid […] voor [de] N-VA het beginpunt voor de meertaligheid van onze hoofdstad”.  “De taalwetgeving gaat niet over structuren, maar over mensen die dagelijks geconfronteerd worden met taaldiscriminaties in o.a. de gemeentediensten, politie en ziekenhuizen”, klinkt het in een persbericht. 

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Het probleem van Van Achter? De nota van Gatz heeft volgens haar “geen enkele ambitie om op het terrein hier snel resultaat in te boeken”. “Iedereen moet meertalig worden, maar de dienstverlening kan blijkbaar verder in het Frans, aldus Van Achter.