De Saoedische openbare aanklager heeft maandag aangekondigd dat vijf mensen ter dood worden veroordeeld vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi. Nog eens drie mensen krijgen gevangenisstraffen van in totaal 24 jaar. Khashoggi werd in oktober van vorig jaar vermoord in het Saoedische consulaat van Istanboel. Volgens westerse inlichtingendiensten gebeurde dit in opdracht van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

De journalist Jamal Khashoggi woonde in de VS en was erg kritisch over de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die de facto leider van het koninkrijk is. Op 2 oktober 2018 werd hij voor het laatst gezien in het Saoedische consulaat in Istanboel. Zijn lichaam zou na zijn dood in stukken gehakt zijn. Zijn stoffelijk overschot werd nooit gevonden.

CIA: “Kroonprins verantwoordelijk voor moord Khashoggi”

Volgens verschillende westerse regeringen en inlichtingendiensten – waaronder de CIA – zat de Saoedische kroonprins achter de moord. Dat werd steeds ontkend vanuit Riyad. In totaal stonden elf Saoedische terecht in een geheime rechtszaak in de Saoedische hoofdstad.

De Saoedische openbare aanklager Shalaan al-Shalaan kondigde maandag aan dat vijf mensen ter dood worden veroordeeld. Nog eens drie mensen krijgen gevangenisstraffen van in totaal 24 jaar. Saud al-Qahtani, een voormalige koninklijke adviseur, wordt niets ten laste gelegd en vrijgesproken. Alle verdachten kunnen tegen de vonnissen in beroep gaan.