In de Verenigde Staten zetten de Democraten door met hun ‘impeachment’ van president Donald Trump (Rep.). Trump daagt hen van zijn kant uit om de procedure op te starten zodat hij “een eerlijk proces kan krijgen in de Senaat”.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi schuwde de dramatische bewoordingen niet tijdens de aankondiging om door te zetten met de ‘impeachment’ van president Donald Trump (Rep.).

(lees verder onder de tweet)

Pelosi: “Democratie staat op het spel”

“Onze democratie staat op het spel. De president laat ons geen andere keuze dan op te treden omdat hij de verkiezingen opnieuw probeert te corrumperen voor zijn eigen voordeel. De president is betrokken bij machtsmisbruik, ondermijnt onze nationale veiligheid en brengt de integriteit van onze verkiezingen in gevaar”, zei Pelosi.

“Jammer genoeg, maar met vertrouwen en nederigheid, met trouw aan onze stichters en ons hart vol van liefde voor Amerika, vraag ik vandaag […] om door te gaan met de ‘impeachment’-artikelen”, klinkt het.

Trump kan misbruik van macht, omkoping, obstructie van het Congres en gerecht ten laste gelegd worden. Als de procedure wordt goedgekeurd, zal dat tot een proces in de Senaat – waar de Republikeinen een meerderheid hebben – leiden. Bijgevolg is de kans dat Trump veroordeeld wordt vooralsnog quasi onbestaande.

(lees verder onder de tweet)

Trump: “Kom maar op met impeachment”

De president daagt de Democraten intussen uit om door te zetten met de ‘impeachment’. “Daarom zeg ik, als je me gaat beschuldigen, doe het nu, snel, zodat wij een eerlijk proces in de Senaat kunnen hebben, en zodat ons land weer aan de slag kan”, aldus Trump.

“We zullen Schiff, de Bidens, Pelosi en nog vele anderen laten getuigen, en zullen voor het eerst laten zien hoe corrupt ons systeem werkelijk is. Ik ben gekozen om het moeras schoon te vegen, en dat is wat ik doe”, klinkt het.

De Bidens in Oekraïne

Het onderzoek werd in september opgestart. De Democraten beschuldigingen Trump ervan druk te zetten op Oekraïne, om een onderzoek op te starten naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft intussen ontkend dat er sprake was van een “voor wat hoort wat”, de centrale beschuldiging in het onderzoek.

Joe Biden zou er als Amerikaanse vice-president bij Oekraïne op hebben aangedrongen om de toenmalige Oekraïense procureur-generaal Viktor Shokin te ontslaan. Shokin onderzocht op dat moment het aardgasbedrijf Birisma Holdings, waar Hunter Biden een bestuursfunctie had. Volgens de toenmalige vicepresident vroeg hij om het ontslag van Shokin omwille van bezorgdheid over corruptie.