Burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker wil de snelwegparking in Mannekensvere sluiten. “De situatie met transmigranten is compleet onhoudbaar geworden. Ik ben het echt kotsbeu”, aldus Dedecker in Het Laatste Nieuws. De illegale transitmigranten zorgen niet alleen voor problemen op de snelwegparkings zelf, maar hebben ook voor een golf van criminaliteit gezorgd. 

De problematiek van illegalen die via onze snelwegen Groot-Brittannië willen bereiken, sleept al jaren aan. Geweld en agressie jegens vrachtwagenchauffeurs en politie door die zogenaamde ‘transitmigranten’ zijn schering en inslag op tientallen van snelwegparkings tussen Brussel en de kust. Vrachtwagenchauffeurs en transportbedrijven trokken al meermaals aan de alarmbel, zonder veel resultaat. 

Criminaliteit

Ook op de snelwegparking in het West-Vlaamse Mannekensvere, deelgemeente van Middelkerke, blijven transitmigranten voor problemen zorgen. Recent werden er op vraag van burgemeester Jean-Marie Dedecker nog bewakingscamera’s en een omheining geplaatst, maar dat mocht niet baten. “Het helpt niet”, aldus Dedecker. “Elke dag opnieuw worden gaten geknipt in die omheining.”

“De snelwegparking heeft een enorm aanzuigeffect”, gaat Dedecker verder. Hij wijst daarvoor met een beschuldigende vinger naar de politiek. “Het gaat om georganiseerde mensensmokkel, maar we kunnen er niets aan doen. Mijn politiemensen zuchten elke dag opnieuw als ze iemand moeten oppakken die al 23 keer een papier kreeg met het bevel om het land te verlaten. Het is als water naar de zee brengen, met dank aan onze wetgeving.”

Niet alleen op en rond snelwegparkings zorgen de transitmigranten voor problemen. “In het begin van de week pakte de politie nog vijf illegalen op bij inbraken in villa’s rond de Parklaan in Westende, eigendom van tweede verblijvers of mensen die op reis zijn. Twee van de inbrekers bleken minderjarig en werden vrijgelaten. Woensdagnacht werden diezelfde minderjarigen opnieuw betrapt en opgepakt in dezelfde woningen. En zo gaat het elke dag weer verder”, klinkt het. 

Daarom wil Dedecker nu maatregelen treffen, in de hoop dat de transitmigranten uit zijn stad verdwijnen. “Een eerste optie is dat het gedeelte waar vrachtwagens kunnen parkeren, wordt gesloten”, stelt hij. “Als een gedeeltelijke sluiting niet mogelijk is, moet de snelwegparking mét tankstation gewoon volledig dicht. Een besluit zit er heel snel aan te komen. Ik heb beloofd hier paal en perk aan te stellen en zal dat ook doen. Het duurt al lang genoeg.”