Plots, nadat hij bijna maanden zweeg, voert N-VA-voorzitter Bart De Wever de druk op met uitspraken die, allicht, bij de Franstalige socialisten niet goed zullen vallen. Nadat hij eerst verklaarde dat voormalig informateur Paul Magnette (PS) vooral de belangen van de Waalse, inactieve, kiezer diende, stelt de N-VA-topman nu dat hij woedend werd van de paars-groene nota. “Toen ik die zondag heb gelezen dan werd het af en toe rood en groen voor mijn ogen. Niet af en toe, constant eigenlijk”, stelt hij tegenover de camera’s van VTM NIEUWS.

De koning blijft (voorlopig) nog temporiseren. In plaats van de opdracht van Paul Magnette (PS) te vernieuwen of Gwendolyn Rutten het veld in te sturen, gaf hij het stokje aan het rooms-blauwe duo Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). Voor de liefhebbers van het linkse, paars-groene, verhaal kan dit evenwel een nadeel inhouden. Zowel Coens als Bouchez hebben zich in het verleden in meer of mindere mate uitgesproken ten voordele van de N-VA. Bijgevolg kan het mogelijk zijn dat het paars-groene momentum dat Magnette creëerde, verdwijnt.

De Wever evenwel blijft naar eigen zeggen vrezen voor paars-groen. “Als ik zie hoe ver men al is meegeschreven in [het] programma van de PS, ben ik daar inderdaad bang voor”, stelt hij tegenover de camera’s van VTM NIEUWS. Een van de redenen? Met paars-groen gaan de belastingen, volgens De Wever, “fors” omhoog.

“Het werd rood en groen voor mijn eigen”

De Wever laakt de methode van Magnette. “Hij moest met iedereen praten, maar wij zijn gewoon in de kou gelaten. Ook de Open Vld heeft ons niets laten weten”, klinkt het. “Men zit daar maar te praten, dan uiteindelijk komen ze zaterdagavond die nota afgeven en toen ik [die] zondag heb gelezen dan werd het af en toe rood en groen voor mijn ogen. Niet af en toe, constant eigenlijk”, klinkt het fel.

De Wever had naar eigen zeggen graag zelf het initiatief genomen. Wel kan hij “aannemen dat de koning rekening [moest] houden met de rood-groene partijen, […] die waarschijnlijk allemaal in koor hebben gezegd: ‘zeker niet Bart De Wever'”, aldus de N-VA-voorzitter tegenover VTM NIEUWS