De voorzitter van N-VA, Bart De Wever, heeft hard uitgehaald naar de Open Vld. Die laatstgenoemde partij heeft de afgelopen weken een verwarrend parcours gelopen nadat de partijtop rond voorzitster Gwendolyn Rutten hevig zat te flirten met een paarsgroen scenario zonder Vlaamse meerderheid alvorens half teruggefloten te worden door de basis, haar burgemeesters en een aantal parlementariërs. “De schade die de VLD-top heeft veroorzaakt is natuurlijk gigantisch”, aldus De Wever voor de camera’s van de VRT.

“Ik heb meneer Magnette (informateur voor de PS; Paul Magnette, red.) gezien en die heeft natuurlijk de smaak van die roodgroene pap van zijn nota in de mond wel heel sterk in de mond”, zo gaat De Wever verder tegen Open Vld en over zijn eigen mogelijke informateursopdracht. “Hij heeft gezien dat hij de Vlamingen uit mekaar kan spelen en met postjes aan te bieden de Open Vld bijna overstag heeft doen gaan. Dat maak je niet zomaar ongedaan. Ik heb vorige week gezegd ‘We zitten op nul’. Gisteren heb ik vastgesteld dat we eigenlijk ver onder nul zitten. Degene die nu moet starten en terug een beleid op tafel moet brengen dat voor Vlaanderen gunstig is, […] die start van min twintig.”

N-VA nog bereid om terug met PS te praten om regering te vormen, maar wil confederalisme niet lossen

De Wever ziet een typisch Vlaams probleem in de afgelopen paarsgroene demarche van Open Vld. “Er zal stevige Vlaamse tandpasta nodig zijn om die smaak weer uit de mond te wassen”, aldus nog de N-VA-voorzitter die het heeft over “de ziekte van Vlaanderen”: namelijk dat de Vlaamse politieke partijen “niet aan hetzelfde zeel kunnen trekken”. “Men moet die afweging binnen Open Vld maken: gaat men zijn ziel aan de duivel verkopen, ja of nee? Dat ze het nu eindelijk eens zeggen.”

De Wever liet weten bereid te zijn om die tandpasta te leveren, maar ook dat het niet eenvoudig zal zijn om het geknoei van Open Vld weg te poetsen. Verder blijft de N-VA vasthouden aan het confederalisme dat moet op tafel komen: “Dat lijkt mij een heel logische oplossing aangezien Wallonië toch heel links heeft gestemd. Ik vind dat die mensen ook links beleid moeten kunnen krijgen. Ik zou alleen gelukkig zijn als men dat dan zelf probeert te betalen, dan zal men misschien niet links blijven”, besluit De Wever. “Maar zolang je links kan besturen en de facturen naar iemand anders kan sturen, is het gemakkelijk. En in Vlaanderen moet je dan gaan uitleggen aan je kiezer – die vrij rechts heeft gestemd – [dat je zijn gewenst beleid] niet kan leveren omdat je miljarden aan belastingen moet heffen om passieve kiezers te onderhouden in het zuiden van het land.” 

Lees ook:

Liberale premier in linkse coalitie? Leysen (Open Vld) sceptisch