Open Vld-coryfee Karel De Gucht krijgt momenteel – althans op Twitter – de wind van voren. De reden? In VRT-programma ‘De afspraak op vrijdag‘ stelde De Gucht dat de kiezer “voor een groot stuk verantwoordelijk [is] voor de toestand die er nu is”. “Het is zo het idee van ‘het is allemaal de fout van de politici’ en ‘de kiezer heeft altijd gelijk’. Maar het is ook de verantwoordelijkheid van de kiezer. De kiezer moet weten wat hij doet”, citeert Het Laatste Nieuws De Gucht. Bij Open Vld zorgden ruziemakers in het blauwe café ervoor dat de liberalen naar beneden donderden in peilingen, onder de 10%. Bodem bereikt, denk je dan…”, klinkt het onder meer op Twitter.

Federaal zit er (nog steeds) weinig schot in de zaak. Sterker nog: er kan worden gesproken over een systeemcrisis. Opmerkelijk? Volgens De Gucht is de kiezer “ook voor een groot stuk verantwoordelijk voor de toestand die er nu is”.

De liberaal verdedigt zijn stelling door naar de opkomst van Ecolo in Wallonië en Vlaams Belang in Vlaanderen te verwijzen. “De uitslag van de verkiezingen is van die aard dat je daar op dit moment niks mee kan aanvangen”. Zo haalt hij aan dat de PS onmisbaar is. De N-VA daarentegen zou volgens de liberaal onder zware druk staan door de verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang. “Het is zo het idee van ‘het is allemaal de fout van de politici’ en ‘de kiezer heeft altijd gelijk’. Maar het is ook de verantwoordelijkheid van de kiezer. De kiezer moet weten wat hij doet”, citeert Het Laatste Nieuws de liberaal.

Tevens hekelde De Gucht de houding van de N-VA bij de formatiegesprekken. “Als je niet het Vlaamse front vormt met de N-VA, maar probeert zelf een mening te hebben, dan ben je tegen de Vlaming. Dat is al tientallen jaren de benadering van het Vlaams nationalisme”, klonk het.

“Schaamt die man zich nu echt niet meer”

De uitspraken van de Open Vld-coryfee kunnen op weinig bijval rekenen. Bij Open Vld zorgden ruziemakers in het blauwe café ervoor dat de liberalen naar beneden donderden in peilingen, onder de 10%. Bodem bereikt, denk je dan… ‘Hold my beer’, zegt Karel De Gucht en hij stapt de studio binnen bij de VRT”, klonk het cynisch bij Newsmonkey-hoofdredacteur Wouter Verschelden. Radio-presentator Sven Ornelis klonk iets harder. “Schaamt die man zich nu echt niet meer? Heel z’n loopbaan heeft hij aan de democratie en dus aan de kiezers te danken en nu spuwt hij er weer op. Bah!”, stelde Ornelis op Twitter.