De christendemocraten hebben met Joachim Coens, burgemeester van Damme, een nieuwe voorzitter. De West-Vlaming (53 procent) won nipt van aanstormend talent en jongerenvoorzitter Sammy Mahdi (47 procent). “We zullen samen met alle christendemocraten ervoor gaan, om de christendemocratie weer op de kaart te zetten”, verklaarde Coens.

Inhoudelijk vielen er tussen Coens en Mahdi amper afwijkingen te registeren. Wel hadden de twee kandidaten een andere achtergrond en stijl. Zo komt Coens uit het landelijke West-Vlaanderen, is de zoon van oud-minister Daniël Coens en heeft de christendemocraat een gezin van vier kinderen. Tevens communiceert de voorzitter zachter en kon hij op de (stille) steun van CD&V-boegbeeld Hilde Crevits rekenen. Mahdi daarentegen is stedelijk, heeft buitenlandse roots en communiceert behendig(er).

(lees verder onder de tweet)

Tijdens de campagne werden tussen de christendemocraten geen wonden geslagen. Integendeel: Coens beloofde herhaaldelijk Mahdi een belangrijke positie te geven. Ook na zijn overwinning predikte de West-Vlaming de consensus. “Dit is een bijzonder moment. Het is een fantastische campagne geweest, ook met mijn goede vriend Sammy. Dit was een moment waarop de partij leefde in al haar vezels, in al haar afdelingen en in alle provincies”, citeert Het Laatste Nieuws Coens. “Joachim en ik staan hier als goede vrienden samen. We gaan dit samen doen”, klonk het dan weer bij Mahdi.

Een van de belangrijkste opdrachten die de nieuwe voorzitter zichzelf geeft? “Terugkeren naar de stad”.Ik denk dat we overal veel kunnen winnen, maar zeker waar de steden zijn”, klinkt het. Tevens wil Coens “nieuwe thema’s zetten, nieuwe leden aantrekken, mensen die ons verlaten hebben terughalen”.

De nieuwe CD&V-voorzitter heeft weinig tijd om zich in te werken. Zo nadert de federale formatie – naar alle waarschijnlijkheid – een belangrijk moment. Tevens werken de (links-)progressieve partijen aan onder meer een zeer soepele abortuswetgeving. Eerder verklaarde Coens dat hij hiervan een regeringskwestie zou maken. “We zullen alle middelen gebruiken om een verlenging van abortus tegen te houden. Ook voor euthanasie bij dementerenden zijn er echt nog veel vragen. Van een partner in de regering verwacht je dat hij rekening houdt met CD&V. Wat mij betreft, komt dit zeker op de tafel van de regering en van de regeringsonderhandelingen”, klonk het eerder bij de CD&V-voorzitter