Groen is kwaad na de felle kritiek vanwege N-VA-voorzitter Bart De Wever aan het adres van Open Vld en haar voorzitster Gwendolyn Rutten. Federaal fractieleider van Groen, Kristof Calvo, beweert op Radio 1 dat de “man-vrouwkwestie” speelt in de kritiek. “Als een vrouwelijke partijvoorzitter […] misschien ook ambitie heeft, stel je vast dat dat leidt tot heel veel persoonlijke aanvallen.” Calvo durft De Wever echter niet ronduit beschuldigen van seksisme, waardoor het niet geheel duidelijk is waar Calvo dan op alludeert. Bij N-VA nemen ze de insinuaties alleszins ernstig.

De Wever maakte maandag Open Vld met de grond gelijk. “De schade die de VLD-top heeft veroorzaakt is natuurlijk gigantisch”, aldus De Wever gisteren. “Hij heeft gezien dat hij de Vlamingen uit mekaar kan spelen en met postjes aan te bieden de Open Vld bijna overstag heeft doen gaan. Dat maak je niet zomaar ongedaan. Ik heb vorige week gezegd ‘We zitten op nul’. Gisteren heb ik vastgesteld dat we eigenlijk ver onder nul zitten.” Calvo, die met zijn groene partij natuurlijk in zo’n paars-groene formatie zou zetelen, is echter niet gediend met die kritiek omdat duidelijk was welke postjes precies zouden opgediend worden: het premierschap aan Rutten.

Calvo vindt dat Rutten kritiek vangt van De Wever omdat ze ‘vrouw met ambitie’ is

“Ik vind dat niet netjes en heb heel stellig de indruk dat de man-vrouwkwestie speelt”, zo liet Calvo horen in Radio 1. “Bart De Wever was zelf kandidaat-burgemeester en kandidaat-minister-president. Hij beslist uiteindelijk om dat niet te doen. En als een vrouwelijke partijvoorzitter – al is het daar nog op geen enkel moment over gegaan – misschien ook ambitie heeft, stel je vast dat dat leidt tot heel veel persoonlijke aanvallen.”

Calvo wikt echter zijn woorden en wil de term ‘seksisme’ – tegenwoordig een strafbaar feit – niet gebruiken. “Dat is een te grove uitspraak. Maar de persoonlijke aanvallen helpen ons niet vooruit. Respect voor elkaar moet het eerste punt van het volgende regeerakkoord zijn.” Wat Calvo dan echter vindt van de uitgebreide kritiek binnen Ruttens eigen partij op haar leiding maakte Calvo niet duidelijk.

N-VA niet gediend met insinuaties: “Zouden Calvo als premier ook niet lusten”

N-VA is alleszins niet gediend met de insinuaties. “Wat een onzin alweer”, zegt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit via Twitter. “Kras ook, zo’n onterechte beschuldiging van seksisme lanceren na eerst voor meer respect te pleiten…” Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover fronst de digitale wenkbrauwen: “N-VA vrouwonvriendelijk? Ik zou Kristof Calvo als premier van een Magnette-regering ook een zeer slecht idee vinden.”

Antwerps gemeenteraadslid Els Van Doesburg (N-VA) gaat verder in op de materie. “Bart De Wever verwijten een vrouwenhater te zijn is totaal onder de gordel. Je bent niet dol op het idee van Rutten als premier, dus je bent een vrouwenhater”, zegt ze in een reactie aan SCEPTR. “Typisch voor links om ook weer te denken in termen van onderdrukkers en onderdrukten, waarbij automatisch de mannen vrouwen onderdrukken. Wanneer gaan we eindelijk eens beginnen denken in termen van de juiste man of vrouw op de juiste plaats, zonder dit soort intentieprocessen?”

En nog meer ter zake: “Het idee van Rutten als premier van een paars-groene coalitie is voor Vlaanderen gewoon een nachtmerrie-scenario. Maar ik kan de heer Calvo geruststellen: het idee van hem als premier van zo’n coalitie is dat ook.”

Lees ook:

De Wever haalt uit naar regeringsgeile Open Vld: “Geknoei”