Het pas verkozen Britse parlement heeft gestemd over het vertrekakkoord bij brexitvoorstel dat premier Boris Johnson onderhandelde met de Europese Unie. De nieuwe conservatieve meerderheid keurde het voorstel met gemak goed. 358 stemmen voor en 234 stemmen tegen. Op 31 januari kunnen de Britten vertrekken uit de Europese Unie. Dat brengt de BBC.

Dankzij de afgelopen verkiezingen, die het pro-brexit kamp met een historische voorsprong won, beschikt premier Boris Johnson over een ruime meerderheid om de onderhandelde deal goed te keuren. De leden van het vorig parlement staken Johnson de voorbije legislatuur stokken in de wielen door zich te verzetten tegen de spoedprocedure waardoor de brexit nog meer op de lange baan dreigde geschoven te worden. Die ‘remainers’ werden echter zwaar afgestraft door de Britse kiezer.

De brexitwet moet nu nog een volgende lezing ondergaan in het Lagerhuis en gaat vervolgens naar het Hogerhuis. Ook het Europese parlement moet nog haar zegen geven. Dat lijken nu slechts formaliteiten. Tegen 31 januari moet de regering-Johnson ook nog een reeks andere wetten laten goedkeuren die de brexit mogelijk moeten maken. Johnson heeft het parlement verzekerd dat alle wetgeving op tijd klaar zal zijn. Volgens de Britse premier kan het land nu verder en effent het akkoord het pad voor een nieuw handelsakkoord met de EU. Niets lijkt een snelle brexit nu nog in de weg te staan.

Oppositie blijft zuur

In een vreemde tussenkomst zei de afgestrafte oppositieleider Jeremy Corbyn, enkele opvallende zaken. Hij vreesde dat met het wegvallen van de strenge Europese wetten dat de bij links befaamde “race to the bottom” is ingezet. Volgens hem zou de brexit-deal betekenen dat de voedselnormen zo zullen zakken, dat er nu maden in paprika kunnen verschijnen en rattenhaar in fruitsap. Iets wat volgens hem courant zou zijn in de Verenigde Staten.