In zijn eerste kerstboodschap als premier van het Verenigd Koninkrijk heeft Boris Johnson (Con.) zijn bezorgdheid geuit over de wereldwijde vervolging van christenen.

“Vooral vandaag wil ik dat we de christenen, die over de hele wereld vervolgd worden, gedenken. Voor hen zal de kerstdag in het privé, in het geheim, misschien zelfs in een gevangeniscel worden gevierd. Als premier wil ik daar verandering in brengen. We staan overal met christenen, in solidariteit, en zullen je recht om je geloof te belijden verdedigen”, zei de Britse premier Boris Johnson (Con.) in zijn eerste kerstboodschap.

Meest vervolgde geloofsgroep ter wereld

Uit een verslag van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat christenen wereldwijd vervolgd worden. Vooral in het Midden-Oosten is hun situatie precair. “De opstanden van 2011 en de val van oude dictaturen gaven aanleiding tot religieus extremisme dat de druk op en de vervolgingen van christenen in Egypte, Syrië, Irak en Libië sterk heeft doen toenemen”, klinkt het in het verslag.

Volgens het Pew Research Centre worden christenen in 144 landen belaagd of gediscrimineerd, dat maakt van christenen de meest vervolgde geloofsgroep ter wereld.

“Probeer niet te veel ruzie te maken”

Voorts had Johnson in zijn kersttoespraak nog aandacht voor de Britse openbare gezondheidszorg, de NHS. Het woord Brexit viel niet in zijn toespraak, al deed hij er wel een weinig verhulde verwijzing naar. “Luitjes, ik hoop dat jullie genieten van de komende dagen. Probeer niet te veel ruzie te maken met de schoonfamilie, of iemand anders”, zei Johnson.