De exitpoll die een grote overwinning voor de Conservatieven van premier Boris Johnson (Con.) voorspelde blijkt bijzonder accuraat te zijn. Met bijna alle 650 kiesdistricten geteld, stevenen de Tories met meer dan 360 zetels af op een ruime meerderheid. De linkse oppositiepartij Labour haalt het slechtste resultaat sinds 1935.

Volgens de laatste stand van zaken hebben de Tories 364 zetels, Labour 203 zetels, de Schots-nationalistische SNP 48 zetels, de Liberal Democrats 12 zetels, het Welsh-nationalistische Plaid Cymru vier zetels en de Groenen één zetel. De Brexit Party van Nigel Farage heeft geen enkele verkozene.

Boris slaat bres in ‘rode muur’

De Britse premier Boris Johnson (Con.) heeft gegokt en gewonnen door nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Het is de grootste overwinning voor de Conservatieven sinds de verkiezing van Margaret Thatcher in 1987. Johnson heeft het over “een enorm groot verpletterend mandaat” om de Brexit voor elkaar te krijgen.

Het is de Tories gelukt om een bres te slaan in de zogenaamde ‘rode muur’ in de Midlands en het noorden van Engeland. Veel van die kiesdistricten stemmen traditioneel voor Labour, maar stemden tegelijkertijd voor het verlaten van de Europese Unie. Labour haalt het slechtste resultaat sinds 1935. Labour-leider Jeremy Corbyn kondigde al aan dat hij op termijn zou opstappen als gevolg van het barslechte resultaat.

De voornaamste verklaring voor het verlies van Labour ligt waarschijnlijk in het feit dat deze verkiezingen als het ware een tweede Brexit-referendum waren. De partij was zelf hopeloos verdeeld over de Brexit-kwestie en nam geen uitgesproken stelling in. Daardoor verloor de partij waarschijnlijk veel kiezers aan de meer uitgesproken EU-gezinde Liberal Democrats enerzijds en de Conservatieven of Brexit Party anderzijds.

Lib Dems scoren ondermaats, SNP gaat erop vooruit

De ‘Lib Dems’ weten hun verwachtingen niet in te lossen. Ze gaan er weliswaar fors op vooruit in aantal stemmen, maar weten dat niet in extra zetels te vertalen. De partij verliest zeker tien zetels. Partijleidster Jo Swinson geraakte zelfs niet verkozen. Voor haar wenkt de uitgang.

Tot slot scoort de Schots-nationalistische SNP van Nicola Sturgeon erg goed. De partij wint 13 extra zetels en bevestigt haar hegemonie over Schotland. Sturgeon kondigde aan dat de partij hoe dan ook op een nieuw onafhankelijkheidsreferendum zal hameren.

Exitpoll: Verpletterende overwinning voor Tories van premier Johnson