Mensen die er een rechtse mening op nahouden zijn toleranter voor hun politieke tegenstrevers aan de andere kant van het spectrum dan omgekeerd. Dat blijkt tenminste in het VK na een enquête van YouGov. Mensen die er voor de socialisten stemmen of voor het verblijf in de EU zijn, zullen andersdenkenden véél sneller moreel veroordelen dan kiezers van de Conservatieven, zo blijkt.

De poll-organisatie YouGov heeft een onderzoek gedaan in het VK naar hoeveel politiek geïnspireerde ruzies/discussies er afgelopen jaren zijn gevoerd onder de Britse burgers. En wat blijkt? 58 procent van zij die voor ‘remain’ stemden in het EU-referendum van 2016 had een ruzie met iemand over het onderwerp tegenover slechts 42 procent van zij die voor de brexit kozen.

Links denken? Meer kans op ideologische onverdraagzaamheid dan wie meer rechtse ideeën heeft

Ook partijvoorkeur blijkt een impact te hebben. Bijna de helft (45%) van zij die voor Labour kozen heeft al politiek ruzie gemaakt of een discussie gehad met iemand over de aanstaande verkiezing deze maand. Bij de mensen die voor de Conservatieven zijn, zijn dat er maar 22 procent. Bij de ‘libdems’, qua links-rechts spectrum tussen Labour en de Conservatieven, gaat het over 29 procent.

Dezelfde lijn is te bemerken in verdraagzaamheid. Slechts 22 procent van alle gepeilde Britten liet weten om mensen die anders dan hen stemden als negatief te aanschouwen. Maar van hen gaat het vooral om linkse kiezers. 41 procent van Labour-kiezers zou immers andersdenkenden meer negatief achten tegenover amper 19% van de Conservatieve kiezers. Twee derde van de Britse kiezers gaat echter niet negatiever kijken naar anders als ze anders stemmen.

Gelijkaardige studies zijn in het recente verleden geregeld uitgevoerd. Eerder dit jaar bleek na een UGent-studie nog dat linkse mensen meer emotioneel zijn en rechtsdenken meer ’emotioneel onkundig’. Hiervoor werd dan weer ondervonden dat rechtse mensen fysiek sterker en aantrekkelijker zijn.

Foto: YouGov. De resultaten rond verdraagzaamheid grafisch uitgetekend.
Afbeelding: Grafiek YouGov. De resultaten rond verdraagzaamheid grafisch uitgetekend.