Eind november is een controleur van de MIVB voor zijn eigen woning in elkaar geslagen door een man die hij een paar dagen eerder had betrapt op zwartrijden. De agressieve zwartrijder wist zijn controleur terug te vinden via de gegevens vermeld op het proces-verbaal. MIVB-controleurs vragen al langer om hun naam niet mee te delen op processen-verbaal, schrijft La Capitale.

“De volgende keer kom ik je een pak slaag geven”, zei de zwartrijder nog toen hij door een MIVB-controleur beboet werd nadat hij zonder te betalen door de poortjes van een metrostation was geglipt. Dat waren geen loze woorden want enkele dagen later, op 28 november, stond de man plots voor de deur van de MIVB-controleur in Molenbeek.

(lees verder onder de tweet)

“Wettelijke verplichting”

Volgens collega-controleurs zou de zwartrijder toen de daad bij het woord hebben gevoegd en hem hebben geslagen. Het parket bevestigt aan La Capitale dat de agressieve dader inmiddels gearresteerd is, maar wil niets kwijt over de precieze omstandigheden. Hij moet op 20 december aan de rechter verantwoording afleggen voor zijn daden. 

Volgens de MIVB-controleurs kon de zwartrijder het adres van hun collega achterhalen omdat zijn naam op het proces-verbaal stond. Iets waar ze zelf al langer van af willen om risico’s te vermijden. De MIVB was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de zaak.

Hoewel ook de Brusselse vervoersmaatschappij zegt zelf voorstander te zijn van het verwijderen van de naam van het pv, zijn hun handen vandaag nog gebonden door een “wettelijke verplichting”.

Serienummer in plaats van naam op pv?

De Brusselse controleurs trokken in het verleden echter al vaker aan de alarmbel over incidenten met agressieve zwartrijders. “Verschillende van mijn collega’s zijn thuis al opgezocht door hardleerse zwartrijders of vonden een dreigbrief onder de ruitenwisser van hun auto”, getuigt een anonieme controleur aan BRUZZ. “Waarom vervangt de MIVB onze naam niet door een serienummer?”