Zelden is de Senaat, omwille van het beperkte belang van de instelling, de plaats waar stevige debatten plaatsvinden. De ambitie van voormalig Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi om tot het Grondwettelijk Hof toe te treden, brengt hier (tijdelijk) verandering in. Vandaag besloot Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) immers – onder luid protest van Vlaams Belang en N-VA – om de stemming over Khattabi haar kandidatuur uit te stellen. “Met deze vaudeville ondergraaft u de geloofwaardigheid en legitimiteit van het Grondwettelijk Hof. Dit hoort thuis in een bananenrepubliek, maar niet in een rechtsstaat”, citeert De Standaard Vlaams Belang-senator Guy D’Haeseleer.

Loopt alles volgens plan, dan volgt Khattabi de eerder door Ecolo-voorgedragen Jean-Paul Snappe op. De voormalige voorzitter van Ecolo is evenwel geen onbesproken blad en nam in het verleden uitgesproken (linkse) standpunten in. Tevens heeft Khattabi geen juridische ervaring. Zowel N-VA als Vlaams Belang hebben evenwel problemen met de kandidatuur van de voormalige Ecolo-voorzitter. Een opengrenzenactiviste die juridische beslissingen tegenwerkt is volgens de N-VA niet geschikt voor het Grondwettelijk Hof”verklaarde N-VA-senator en Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe eerder. Opmerkelijk: ook bij de liberalen brokkelt de steun voor Khattabi af. 

V-partijen: “Onvoorstelbaar” en “vaudeville”

De eerdere campagne van de N-VA tegen Khattabi maakt, volgens Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR), een “serene stemming” niet mogelijk. Het gevolg? Ze stelde een uitstel voor, iets wat door alle partijen behalve N-VA en Vlaams Belang werd goedgekeurd. “Ik vind het onvoorstelbaar wat er hier gebeurt. We hebben de stemming al eens uitgesteld, om technisch-juridische redenen. Zo’n debat hoort thuis in een democratie”, verklaarde Vanlouwe volgens De Standaard.

Ook het Vlaams Belang kan het uitstel niet smaken. “Met deze vaudeville ondergraaft u de geloofwaardigheid en legitimiteit van het Grondwettelijk Hof. Dit hoort thuis in een bananenrepubliek, maar niet in een rechtsstaat”, reageert D’Haeseleer. Uiteindelijk, toen de Senaatsvoorzitter de verdere agenda wou afhandelen, verlieten N-VA en Vlaams Belang de zaal.

“Belgische achterkamerpolitiek op zijn best”

Volgens N-VA-senator Nadia Sminate is het uitstel verbonden met de paars-groene formatiegesprekken. De kandidatuur van Khattabi afschieten zou immers geen goede invloed hebben op de relaties tussen de liberalen en ecologisten. Wel kan men aanvoeren dat de MR nog niet is vergeten dat Khattabi er alles aan deed om hun buiten de Brusselse regering te houden. “Dit Belgische achterkamerpolitiek op zijn best”, citeert De Standaard Sminate.