België scheert alweer hoge toppen in de ranglijst van landen die hun burgers om ter meest belasten. Net als 2017, stond België ook weer op de derde plaats in de OESO-‘ranking’ rond hoogste fiscale druk, zo melden OESO zelf en BELGA. Die druk nam in België zelfs toe afgelopen jaar. Dit van 44,5% fiscale lasten ten aanzien van het BBP, tot maar liefst 44,8% in 2018, dit ondanks alle retoriek van Michel I.

België is een van de hoogst belaste landen ter wereld. In de OESO gaan enkel Frankrijk en Denemarken ons voor. Frankrijk belast haar burgers tot 46,1% op alles wat ze produceren en verdienen. Denemarken zakte wat dat betreft van 45,7% tot 44,9%. België volgt Denemarken echter op de hiel, want van 2017 op 2018 steeg ons land naar 44,8%. Volgens de OESO bestaan de belastinginkomsten in België overwegend uit socialezekerheidsbijdragen (31 procent), de personenbelasting (27 procent) en BTW (15 procent).

Trumps Amerika sneed in belastingen, Michels België kreeg erbij

OESO berekent de fiscale druk door de som van belastingen, taksen en sociale bijdragen in verhouding tot het bruto binnenlands product (BBP) te plaatsen. Het gemiddelde onder de OESO-leden bedroeg vorig jaar 34,3 procent (tegen 34,2 procent in 2017). België scoort daarmee zwaar boven het gemiddelde, terwijl elders in de OESO de fiscale druk stabiliseert. “Daarmee eindigt de trend van de jaarlijkse verhogingen van de fiscale druk die we zagen sinds de financiële crisis”, zo schrijft de internationale organisatie.

Andere landen die een fiscale druk boven de 40% organiseren zijn Zweden, Finland, Oostenrijk, Italië en Luxemburg. Wie weinig belastingen wil betalen moet buiten het continentale Europa zijn: Mexico, Chili, Ierland, Turkije en ook de Verenigde Staten betalen burgers minder dan 25% fiscale lasten. De VS tekenden onder president Donald Trump (Rep.) ook direct voor de grootste daling in lasten, van 26,8 procent in 2017 naar 24,3 procent vorig jaar. Een gevolg van een grootschalige hervorming van de personen- en de vennootschapsbelasting, klinkt het bij OESO.