Antwerpen, met de grootste cocaïnehaven van Europa, heeft al jaren last van een gewelddadige drugproblematiek. Afgelopen week was het opnieuw ‘prijs’. Zo werd er in het Antwerpse Wommelgem (opnieuw) een granaataanslag uitgevoerd. Voor sp.a-topper en Antwerps schepen Jinnih Beels is het genoeg. “We moeten in ons land naar een ander drugsbeleid”, schrijft ze in een opinie op Knack. Volgens de socialist is het tijd voor een parlementaire commissie met experts, academici, hulpverleners”.

De gewelddadige drugsoorlog teistert Antwerpen nu reeds jaren. Eind 2017 bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Allochtone bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland vaak betiteld als de ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren deze lucratieve en clandestiene drugshandel. De conflicten tussen de bendes leiden tot gewelddadige afrekeningen met spijkerbommen, granaten en schietpartijen

(lees verder onder de tweet)

Beels: “Hele waaier aan mogelijkheden tussen een zerotolerantiebeleid en het legaliseren van drugs”

Volgens Beels moeten we “naar een ander drugsbeleid”. Een voorbeeld voor de schepen? Portugal. Daar koos men ervoor om verslaafden ‘zachter’ te behandelen en het op zak hebben van kleine hoeveelheden drugs niet langer te bestraffen. “Dat beleid werpt zijn vruchten af: er zijn minder overdosissen, minder besmettingen met HIV, én een grote terugval in de criminaliteit”, klinkt het bij Beels. “De politie heeft nu echter meer tijd en handen voor de bestrijding van de handel, nu ze zich niet meer moet bezighouden met het volgen van drugsgebruikers”, stelt de sp.a-schepen tegenover Knack.

Hoewel er – volgens Beels – veel taboes rusten op het drugbeleid, bestaat er “een hele waaier aan mogelijkheden tussen een zerotolerantiebeleid en legaliseren van drugs”. Volgens de sp.a-schepen moet er een “parlementaire commissie met experts, academici [en] hulpverleners” komen.

Zelf pleit Beels voor een “war on dealers […], geen war on drugs”. “En voor die strijd moeten nu echt eens alle inspanningen gebundeld worden; het kan niet zijn dat nationale ministers zich niet aangesproken voelen omdat het toch maar in Antwerpen gebeurt”, aldus de Antwerpse schepen tegenover Knack.

Lees meer:

Nieuwe dag, nieuwe granaataanslag: Deze keer in Wommelgem